Мъркат ли котките когато краят на живота им наближава

котка спи Снимка: iStock

З а съжаление, загубата на домашния любимец е едно от многото неща в живота, с които собствениците трябва да се сблъскат. Освен че трябва да се сбогуваме с нашите котешки спътници, от съществено значение е да знаем какво е поведението им, преди да си отидат. Може би познаването и разбирането на пътя към края на техния живот може да ви помогне да се справите и да приемете, че това се случва, когато дойде моментът.

Ако сте чували, че котките мъркат, когато умират, може би ще искате да знаете дали в това има някаква истина. В тази статия ще разберем дали това е истина или мит!

Котките в последните си дни

Когато гальовният приятел наближава края на живота си, мъркането може да е част от този процес. Малко вероятно е това да е единственият знак, че времето му наближава. Въпреки това, ако котката ви проявява някои други симптоми, може да знаете много добре, че дните ѝ наближават края си. Котките показват редица поведения, които варират.

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всяка котка и обстоятелствата са различни, но е нормално някои котки да мъркат в последните си минути.

Симптоми, че краят на живота на котката настъпва

Ако сте обезпокоени от мъркането, най-добре е да потърсите други признаци, че смъртта може да е реална възможност. Ако мъркащият приятел скоро ще почине, може да забележите следните симптоми:

  • Слабост
  • Отказ от хранене и пиене на вода
  • Ниска температура
  • Изолиране
  • Котката изглежда като цяло зле

Ако забележите някой от тези симптоми в допълнение към прекомерното мъркане, най-добре е незабавно да ги заведете на ветеринарен лекар и да се подготвите за възможния изход.

Някои котки предпочитат да са сами

котка спиСнимка: iStock

Ако котката ви знае, че наближава краят на живота ѝ, може да забележите, че тя се насочва към помещения, в които в момента няма никой.

Мяукащите приятели имат склонността да се оттеглят в някой ъгъл или да станат по-отчуждени.

Може да не ги видите да ви поздравяват, както сте свикнали.

Ако усещате, че котката ви умира, или сте потвърдили това с ветеринарния си лекар, често е най-добре да я евтаназирате, за да избегнете страданието. Ако обаче това не е възможно, е необходимо да им осигурите възможно най-голям комфорт. Ако те не искат да бъдат притеснявани, най-добре е да им позволите да имат свое пространство, за да могат да намерят своя покой по време на прехода.

Силата на мъркането

Наистина е важно да се разбере защо котките мъркат. Често срещано погрешно схващане е, че котките мъркат само за да покажат удоволствие. Макар това да е много вярно, то може да говори и за много различни области от живота им.

котка спиСнимка: iStock

Освен че показва удоволствие и щастие, котката ви може да мърка, за да предаде различни емоции, които може да изпитва. Като цяло те могат да мъркат, за да покажат нервност, привързаност, болка и дискомфорт.

Може да ви се стори странно, но мъркането на котката е нещо много силно. Толкова силно, че в Древен Египет са смятали, че котешкото мъркане има лечебна сила. Въпреки това преувеличено схващане, зад него има известна научна истина.

Според PetMD котките излъчват мъркане с ниска честота, което има лечебни свойства, а също така може да успокои котката ви и стресови ситуации. Тъй като мъркането на котките има лечебни свойства, се смята, че те го използват като начин да успокоят и успокоят себе си и евентуално околните.

Науката все още изучава котешкото мъркане, за да разбере честотата, вибрациите и въздействието върху котката и нейните хора.

В заключение можем да кажем, че котките имат склонността да мъркат и го използват като механизъм за справяне. Ако към края на дните си изпитват болка или страдат по някакъв начин, може да забележите прекомерно мъркане. Този вроден инстинкт може да помогне на вашия домашен любимец да се успокои, когато е необходимо, в последните си часове.

котка спиСнимка: iStock

Въпреки това дори котките, които не умират, могат да използват този метод, за да се справят с физическата болка, емоционалния стрес и други тревожни фактори на околната среда.

За да сте сигурни, най-добре е да заведете котката си на ветеринарен лекар за преглед. Ако знаете, че това е последното време, което прекарвате с котето си, възползвайте се максимално от него и приемете положителния начин, по който вашият пухкав приятел ще премине към друг свят.

Вижте още:

8 породи котки с по-кратка продължителност на живота

Признаци, че котката ви е към края на живота си

9 подобрения за здравето на котката, които да направите тази година

Виж още