8 породи котки с по-кратка продължителност на живота

Сфинкс Снимка: iStock

Д окато някои котки могат да живеят повече до 20 години дори и малко повече, други мяукащи животни нямат такъв “капацитет“ и тяхната продължителност на живота е по-кратка. Много фактори влияят в дългия и щастлив живот на мяукащите животни - качествена храна, движение и рутинни прегледи при ветеринар. Породата също има значение, защото някои имат възможност да живеят по-дълго от други. В тази статия ще разгледаме породи котки, които имат по-къс жизнен цикъл.

1. Сфинкс

Сфинксовете могат да живеят между 10-15 години. Тези гальовни животни веднага грабват вниманието, тъй като липсата на козина ги прави доста любопитни и очарователни. Тези котки са много мили, но в същото време активни, така че няма да ви е скучно със Сфинкс.

2. Мейн Куун

Тези големи, рошави и очарователни котки живеят между 9-15 години. Тези гальовни животни са добродушни, обичат хората, а най-хубавото е, че не са твърде нуждаещи се и досадни. Свободолюбивият му характер позволява да живее спокойно с деца или с други котки.

3. Манкс

МанксСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези любопитни котки без опашка, могат да живеят между 9-13 години. Това че нямат опашка по никакъв начин не влияе на тяхното здраве или движение, защото тези котки се раждат така. Като характер са активни и много умни, така че можете да ги учите на трикове.

4. Абисинска котка

Абисинците могат да живеят между 9-16 години. Смята се, че са едни от най-старите породи котки, а в допълнение тези приятели са много интелигентни. Абисинските котки са активни и често диви, така че ако търсите мяукащ домашен любимец, с когото да живеете в спокойствие - тази котка не е подходящ избор.

5. Девън Рекс

Тази котка се отличава  от останалите благодарение на своите големи уши и фина, леко къдрава козина. Девън Рекс котките живеят между 9-15 години. Тези мяукащи животни са активни, игриви и понякога палави.

6. Ориенталска късокосместа

Ориенталските късокосмести котки могат да живеят между 12-15 години. Те са доста популярни котки в цял свят, обичани от семействата си. Могат да се открият в най-различни цветове на козината.

7. Хавана Браун

Тези котки живеят между 10-15 години. По характер са игриви, приятелски настроени и общителни. В един момент този мъркащ приятел ще спринтира бясно, в следващия - ще спи дълбоко.

8. Бирманска котка

Бирманска коткаСнимка: iStock

Бирманските котки живеят 13-15 години. Те са много обичани по цял свят, тъй като имат мили характери и са привързани към хората си. Това са котки, които няма да ви оставят на спокойствие и ще спят във вашия скут или легло с най-голямо удоволствие. Сините, големи очи пък, ги правят още по-завладяващи.

Макар и да не ни се иска да мислим за края на живота на нашето животинче, това е неизбежно, защото никое живо същество не е безсмъртно. Все пак, хубавото е, че повечето мъркащи приятели без проблеми достигат до 10 години, така че можете да имате цяло десетилетие любов, а кой знае - може пък вашата котка да бъде и “столетник“ и да достигне дори над 20-годишна възраст.

Вижте още:

Колко дълго живеят котките

11 породи котки, които живеят дълго - част 1

11 породи котки, които живеят дълго - част 2

Виж още