На каква възраст котките започват да страдат от артрит?

котка у дома Снимка: iStock

Ч аст от това да си собственик на котка включва справяне с различни здравословни проблеми, особено с напредване на възрастта на домашния любимец. Едно често срещано състояние при възрастните домашни любимци е артритът, който често се смята просто за знак, че котката естествено започва да забавя движенията си.

Технически, артритът може да засегне котка на всяка възраст, но най-често се наблюдава при котки на възраст над 6 години.

Нека разгледаме по-задълбочено това заболяване, как засяга котките и как можете да помогнете на котката си да го преодолее и да подобри качеството си на живот.

Dogsandcats.bg

Какво е артрит?

Артритът обикновено се свързва с възрасттна, както при хора, така и при животни. Известно е още като дегенеративно заболяване на ставите и се появява, когато хрущялът на ставите започне да се износва.

котка у домаСнимка: iStock

Хрущялът е съединителната тъкан, която се намира между костите и действа като „възглавница“, за да предотврати триенето на краищата на костите една в друга. Когато хрущялът се износи и костите започнат да се стържат една в друга, това може да причини силна болка.

Това може също да доведе до допълнително увреждане на хрущяла и може да причини образуването на нова кост около ставата. Това състояние, известно като остеоартрит, причинява скованост и ограничава движението.

При котките артритът най-често засяга лактите, коленете, глезените, бедрата и гръбначния стълб. За съжаление, няма лечение, но има възможности, които облекчават заболяването и намаляват болката.

На колко години са котките, когато развият артрит за първи път?

Това е често срещано заболяване, което засяга котките и проучване от 2011 г. установява, че 61% от котките на възраст над 6 години са имали остеоартрит в поне една става, а 48% са го имали в повече от една става.

Проучването също така открива, че колкото по-възрастна става котката, толкова по-големи са шансовете за развитие на артрит. Но по-младите котки също имат потенциал да развият болестта, особено след нараняване на ставата. Причините за артрит, които не са резултат от стареенето, включват:

 • Лаймска болест или други болести, пренасяни от кърлежи
 • Нараняване
 • Инфекция
 • Заболявания на имунната система
 • Вродено увреждане
 • Физическа травма (като удар от кола или падане)

Какви са признаците на артрит при котки?

котка у домаСнимка: iStock

Когато котката е наранена или болна, тя обикновено не показва признаци на заболяване или болка. Когато започнете да виждате нещо нередно с вашата котка, това е защото заболяването или нараняването е напреднало отвъд способността на котката да го скрие.

Преди да разберете, че вашата котка има нещо като артрит, може да забележите, че те стават по-бавни в движенията си и не тичат и скачат толкова, колкото преди.

Признаците на артрит могат да включват:

 • Куцане
 • Отслабване на мускулите
 • Подути стави
 • Скована походка или накуцване
 • Реагиране при докосване на определени части от тялото
 • Трудно скачане нагоре и надолу от мебели
 • Неугледен външен вид поради липса на грижа
 • Седене или спане в необичайни позиции

Повечето от тези клинични признаци не се появяват внезапно, а по-скоро постепенно, така че може да е трудно да ги забележите. Ето защо е от съществено значение да заведете котката си при вашия ветеринарен лекар за годишни прегледи, особено с напредването на възрастта.

котка у домаСнимка: iStock

Какво трябва да направите за вашата котка у дома?

Освен да поддържате котката си със здравословно тегло и да давате лекарства и добавки (според рецепта на ветеринарен лекар), можете да правите корекции в дома, така че нещата да са по-лесни за вашата котка.

 • Тоалетна – котките може да спрат да използват тоалетната, ако им е болезнено да влизат и излизат, така че инвестирайте в такава, която е достатъчно ниска.
 • Рампи – Ако котката ви обича да се сгушва на дивана или леглото ви, но вече не може да скача достатъчно високо, инвестирайте в стъпала или рампи. Това ще направи много по-лесно за вашата котка да става и слиза и ще я предпази от случайно нараняване, като скача.
 • Подходящо котешко легло – Осигурете на гальовния приятел меко и удобно легло, достатъчно топло, за да се чувства комфортно да си почива или спи в него.
 • Дръжте котешките аксесоари на близко място – ако живеете в дом на няколко нива, дръжте всичко, от което котката ви се нуждае на един етаж: тоалетна, храна, вода, играчки и т.н.
 • Повдигнати купи – Повдигнатите купи за храна и вода могат да улеснят храненето и пиенето на вода на вашата котка, защото не е необходимо тя да се навежда. Също така помислете дали да не вземете котешки фонтан, тъй като той ще насърчи котката ви да пие повече вода. Повечето са достатъчно високи, за да може котката ви да пие седнала или права.

Наблюдаването на вашата котка през годините ще ви позволи да се запознаете с езика на тялото и настроенията ѝ. Това означава, че вероятно ще сте първият, който ще забележи нещо необичайно и вероятно ще разберете, когато нещо не е наред. Дори и да изглежда незначително, заведете котката си на преглед при ветеринар.

котка у домаСнимка: iStock

Освен това бъдете проактивни и поддържайте котката си в здравословно тегло и посещавайте ветеринаря си всяка година. Говорете с него за вашите притеснения. Той може да ви помогне да разработите план за здравословна диета и упражнения, за да поддържате котката си здрава, което може да помогне много за предотвратяването на артрит, поне за известно време.

Виж още