Навици на чифтосване при котките, за които трябва да знаете

котки се чифтосват Снимка: iStock

М яукащите животни имат някои доста странни навици, когато става въпрос за чифтосване. Докато един котарак се „издига“ и се държи така, сякаш управлява света, всъщност кралицата е тази, която решава. Ако имате некастрирани котки у дома, е разумно да сте запознати с поведението на котките при чифтосване. Макар и да сте запознати добре с техните поведения на чифтосване, за да избегнете ситуацията, в която се сдобивате с 4-5 мънички котета, на които трябва да търсите дом, е добре да кастрирате котките си. Освен че в повечето случаи мъркащите животни ще спрат с някои проблемни поведения, с процедурата ще спрете възможността от развитие на болести на половата система.

Поведение на чифтосване при котките

котки се чифтосватСнимка: iStock

Некастрираните мъжки, винаги дебнат и са готови за размножаване. Женските, които се наричат кралици, трябва да са в период на разгонване. При естествени условия, повечето женски котки имат цикъл на еструс (разгонване) предимно през пролетта и по-топлите месеци всяка година. Това е времето от годината, когато женските са изложени на дълги дневни часове, които активират половите им хормони.

Кралиците обикновено влизат и излизат в цикли на разгонване, въпреки че признаците не винаги са очевидни. Първоначалните разгонващи цикли започват още на 4-месечна възраст, което е доста ранен момент в тяхното развитие. В началото на пролетта циклите на вашата царица започват и продължават от 14 до 21 дни.

Dogsandcats.bg

Чифтосване при мъжките котараци

котки се чифтосватСнимка: iStock

Често некастрираните мъжки котки са полово зрели още на 7-месечна възраст. Въпреки че котките могат да бъдат готови за размножаване по всяко време, обикновено те са най-активни през пролетта - по същото време, когато кралиците удобно се подготвят за размножаване.

Вашият котарак може да се разхожда из къщата, сякаш той притежава мястото, да потрепва върха на опашката си, да стъпва със задните си крака и да започва битки с всички останали животни в дома ви (ако имате такива). Това е периодът от време, когато е най-вероятно да маркира с урина, което е доста неприятно за стопаните. Поведението му при чифтосване трябва да се успокои по време на есенните и зимните месеци извън пиковия период на размножаване.

Призивите на кралицата

Когато вашата кралица е разгонена, тя ще го направи достояние на всички котки в квартала. Женският цикъл на чифтосване има три етапа. В първия етап, наречен проеструс, вашата женска котка вероятно ще има ненаситен апетит. Вероятно ще издава тихи кратки мяукания и ще изглежда неспокойна. Този етап продължава само няколко дни.

Вторият етап от цикъла на чифтосване се нарича еструс, често наричан „разгонване". В продължение на четири до 10 дни вашата котка ще проявява поведение на чифтосване. Когато сте наоколо, тя вероятно ще се прилепи към вас, ще се върти около краката ви и ще бъде нежна. Тя ще бъде прекалено шумна и „приказлива“, издавайки остри звуци, сякаш изпитва болка. Това е нейният зов или звук, използван за привличане на мъжки котарак.

котки се чифтосватСнимка: iStock

Котешки ритуали за ухажване

Веднага щом котаракът чуе зова, той ще скочи и ще ухажва кралицата. Те ще се подушат един друг и ще изглежда, че играят трудно достъпна игра. Това може да продължи до няколко часа. След като вашата кралица реши, че това е приемлив ухажор, тя ще поеме позицията и ще го остави да я възседне.

Тъй като полов акт може да бъде болезнен, кралицата може да издаде силен вик или да изсъска. Тя може дори да се обърне и да удари партньора си. След това тя ще се търкаля по гръб и ще се търка в пода.

Накрая започва етапът на интересрус или третият етап от цикъла на кралицата. Дори ако мъжки котараг се появи през този период от време, тя няма да иска да има нищо общо с него. Тя може да бъде малко агресивна и да се опита да се бие, ако той се опита да я яхне. Тя ще остане на този етап от седем до 14 дни. Ако зачеването е настъпило успешно, докато е била разгонена, можете да очаквате котенца след приблизително 63 дни.

Виж още