Няколко естествени метода за предотвратяване на космените топки в стомаха на котките

котка души масло Снимка: iStock

О бразуването на космени топки в стомаха на котките е доста неприятно, но е и нещо съвсем нормално. Когато котките почистват козината си, те се ближат, а в резултат на това - поглъщат известно количество козина. Докато при късокосместите представители запушването и повръщането на космени топки може да е доста рядко срещано явление, при дългокосместите котки - това дори може да бъде проблем.

Ако търсите най-доброто решение, за да се справите със ситуацията, може би сте готови да опитате различни неща. Всъщност, за да се отървете от излишната козина е важно да разресвате котката си често, особено през сезоните, когато козината се сменя. От друга страна, има и някои неща, които можем да променим в диетата, за да предотвратим запушването, което космените топки могат да причинят. Съществуват и някои домашни средства, които си струва да се опитат, но винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар преди да предприемете тази промяна.

Кокосово масло

кокосово маслоСнимка: iStock

Възможно е кокосовото масло да се използва като естествен лек за топки от косми. Просто добавете малко кокосово масло към диетата им. Смята се, че то съдържа естествени противовъзпалителни вещества, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища, което може да възникне от постоянната кашлица на котка, опитваща се да повръща космени топки. Влагата, която кокосовото масло добавя към диетата, може да помогне за омекотяване на космената топка и да позволи на котката ви да я отдели по-лесно.

Dogsandcats.bg

Въпреки това е възможно кокосовото масло да предизвика алергична реакция при вашата котка, затова се консултирайте с ветеринарен лекар или въведете бавно маслото в диетата на мъркащия спътник. Можете да му позволите да оближе малко количество заедно с храната си, след което да проследите дали се появява реакция.

Зехтин

Някои котки изглежда наистина харесват вкуса на маслини, особено на зелените, защото те съдържат химическо вещество, което е подобно на коча билка. Възможно е зехтинът да има същата реакция при вашата котка. Като цяло и маслините, и зехтинът изглеждат безопасни, но трябва да се дават в умерени количества.

Вероятно е добре да оставите котката си да оближе зехтина от пръста ви или да го излеете върху храната, но това не е нещо, което трябва да правите при всяко хранене. Твърде много мазнини в диетата на котка, могат да доведат до стомашни проблеми, затлъстяване, диария или повръщане.

Други масла и средства за котешки косми

тикваСнимка: iStock

Рибеното масло е друго кухненско средство, което добавя мастни киселини към диетата на вашата котка и може да помогне за минимизиране на топките косми.

Добавянето на повече фибри към диетата на вашата котка под формата на плодове и зеленчуци е друг начин да улесните преминаването на козината в храносмилателния тракт на домашния любимец и да намалите броя на топките косми, които виждате на пода у дома. Тиквата например е чудесно средство, богата е на фибри, а котките изглежда я харесват. Някои котешки храни съдържат тиква.

Докато съществуват домашни средства, които можем да опитаме, за да се справим с космените топки, които котката ни повръща, можем да опитаме и продукти от зоомагазини създадени с тази цел. При всички положения е препоръчително да се консултирате с ветеринарен лекар, ако повръщането на космени топки се случва твърде често, защото той е ще може най-добре да препоръча необходимите добавки за вашата котка.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Кокосовото масло и котките: да или не

Как да се грижим за козината на дългокосместите котки

Виж още