Кокосовото масло и котките: да или не

спящо коте Снимка: Pixabay

П олзите от кокосовото масло при кучетата са действително многобройни и за тях този продукт е безвреден. А дори и четириногият приятел да има някаква непоносимост - в най-лошия случай, ще се сдобие с диария. Разбира се, както всичко свързано с гальовните животни - при котките нещата не толкова прости.

Използването на кокосово масло би могло да има множество ползи за домашния ви любимец и да помогне при алергии, суха кожа, сърбеж и цялостно здраве на козината. Ако се приема вътрешно, тоест с храната - би могло да подсили иунната система, да помогне при топки с косми, да подобри лошия дъх и да помогне за здрав стомах.

Въпреки гореизброените плюсове на кокосовото масло за мъркащите приятели, на този етап няма твърде много изследвания които да потвърдят или отхвърлят това. С други думи - имайте едно на ум и се консултирайте с ветеринарния си лекар, ако решите да го изпробвате върху котката си.

Нанасяне на кокосово масло върху козината

Ако ветеринарният лекар ви даде зелене светлина, че бихте могли да включите кокосово масло в менюто на гальовния домашен любимец, можете да добавите малки количества в храната или пък да го прилагате локално като лечение за кожни проблеми.

Dogsandcats.bg

кокосово маслоСнимка: Pixabay

При локалната употреба върху козината има една особеност, за която трябва да сте подготвени. Мъркащият приятел най-вероятно ще оближе маслото от мястото, на което сте го нанесли, което означава, че ще го погълне. Ако кокосовото масло му понася - няма място за притеснение, но в случай че лекувате някаква рана или кожен проблем - прекаленото облизване на това място може да раздразни кожата. Ако точно това се случва с гальовния ви приятел - бихте могли да потърсите шампоан, който съдържа кокосово масло (въпреки че повечето мъркащи представители не са много ентусиазирани от евентуална баня), който е предназначен за употреба върху котки.

И следвайте основното правило в отглеждането на темпераментните домашни любимци - не прекалявайте! Количествата трябва да са минимални.

Похапване на кокосово масло

Най-добре въведете тази екзотична съставка бавно, тъй като като мяукащите домашни любимци не си падат много по промените. Още повече, че не знаете дали на котката ви ще ѝ понесе, тъй като може да има алергия от него без да предполагате това. Макар и рядко, все пак е възможно.

Също така, ако добавите рязко по-голямо количество в храната рискувате да причините диария на гальовния домашен любимец. Като количество, можете да започнете с ¼ дори ⅛ чаена лъжичка, особено ако имате мъничко коте, което е дребосък по порода.

Ако искате да ползвате кокосовото масло като средство за предотвратяване на образуването на космени топки, бихте могли да го добавяте към храната няколко пъти седмично. В случай че мъркащият приятел няма проблеми, даже напротив - можете да увеличите количествата, но това може да е най-много до половин чаена лъжичка.

Що се отнася до вкуса - предполага се, че кокосовото масло мирише апетитно за гальовните приятели и би трябвало да го харесат, освен ако нямате изключително капризна котка. В тези случаи - можете да смесите малко с мократа храна.

Рискове от кокосово масло за котки

Тъй като този продукт има наситени мазнини, следва да бъдем много предпазливи, когато го ползваме за нашите придирчиви домашни любимци. Освен диария, този продукт, крие някои рискове, ако гальовният ви приятел има проблеми с панкреаса, така че най-добре да го избягвате в тези случаи.

Също така, кокосовото масло е много калорично. Предвид, че гальовните животни са сравнително дребни, а много от тях са предразположени към затлъстяване - този иначе полезен продукт може да не се препоръчва да тях, така че най-добре го избягвайте.

Алтернативи на кокосовото масло

Ако котката ви не понася кокосово масло, има алтернативи, които да обмислите. Рибеното масло както и риби, богати на Омега-3 мастни киселини могат да бъдат добри заместители, макар и да не могат да се използват локално върху кожата, нито имат същите противовъзпалителни функции, но поне са безопасни за мъркащите приятели след консултация с ветеринар.

Имайте предвид, че всички котки са различни и вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите дали ползите от използването на кокосово масло с вашата котка надвишават рисковете. Както всичко свързано с тези животни - не е препоръчително да правите експерименти сами, тъй като в прекалената си грижа можете по-скоро да им навредите.

Вижте още:

Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

Рибеното масло е полезно и за котките

Виж още