Няколко неочаквани ползи от руколата за котките

котка и зеленчуци Снимка: iStock

Р уколата е горчиво и леко пикантно растение, което често слагаме в салати. С нарастващата му популярност в рецептите за здравословна храна е обичайно да се чудите дали е безопасно и здравословно да храните котката си този зеленчук. Краткият отговор е - да, можете. Вашата котка може да яде рукола, но има няколко неща, които трябва да имате предвид, преди да я превърнете част от диетата на мъркащия приятел.

Вредна ли е руколата за котката ми?

Макар че руколата не е токсична за котките, не бива да забравяме, че гальовните животни са строго месоядни и не се нуждаят от растителна храна в диетата си, тъй като нямат подходящите ензими, за да я разградят и усвоят напълно. Храненето с твърде много рукола или всякакви растителни влакна може да причини стомашно разстройство на вашата котка, водещо до диария и дори повръщане.

котка и зеленчуциСнимка: iStock

Ако не я измиете добре, руколата може да съдържа остатъци от пестициди, съдържащи тежки метали и други съставки, които могат да бъдат вредни за здравето на вашата котка. Ако върху листата има дресинг за салата, това може да го направи нездравословен и неподходящ за вашия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Полезна ли е руколата за моята котка?

Нека да разгледаме някои от хранителните вещества, съдържащи се в рукола, които си струва да я споделяте с котката си от време на време.

  • Калций

Калцият е основно хранително вещество, необходимо на котките и много други животни. Вашият домашен любимец ще получи по-голямата част от необходимия му калций от животински източници от котешката храна. Въпреки това, малко количество може да дойде от листни зеленчуци, като рукола и някои бобови растения. Калцият помага за поддържане на зъбите и костите на вашата котка здрави.

  • Фолиева киселина

Фолиевата киселина е друго важно хранително вещество, което можете да намерите в руколата. Помага на вашата котка да синтезира ДНК, да образува червени кръвни клетки, подпомага храносмилането, засилва имунната система и др.

котка и зеленчуциСнимка: iStock

  • Калий

Вашата котка се нуждае от калий за правилното функциониране на нервите и сърцето. Протеиновите дисбаланси са често срещани при котки с бъбречно заболяване, а котките с диабет също могат да имат ниски нива на калий.

  • Витамини

В руколата има много витамини, които са полезни за вашата котка, включително витамини А, С и К. Тези витамини са от съществено значение за правилното функциониране на имунната система. Те също така помагат за зрението и съсирването на кръвта.

  • Фибри

Фибрите могат да помогнат за балансиране на храносмилателната система на вашата котка и са особено полезни за котки, които страдат от чести запек или диария. Помага за намаляване на честотата на тези проблеми, като поддържа правилното количество вода в храносмилателната система, предотвратявайки я да стане прекалено суха или течна. Фибрите също могат да помогнат за намаляване на риска от рак на дебелото черво, като изхвърлят по-бързо токсичните химикали.

  • Ниска захар

Още една положителна полза от добавянето на малко рукола към диетата на вашата котка с рукола е, че тя е с ниско съдържание на захар и няма да допринесе за увеличаване на теглото.

Как мога да нахраня котката си с рукола?

котка и зеленчуциСнимка: iStock

Повечето мяукащи приятели обичат да дъвчат трева и тя помага на храносмилането, така че трябва да е трудно да накарате котката си да я опита. Уверете се, обаче че я измивате добре и давата не гальовния приятел едно листо като лакомство и то много рядко, за да намалите риска от стомашно разстройство, повръщане и диария.

Руколата може да бъде приятна промяна и разнообразие от котешката трева, които вашият домашен любимец обикновено дъвче, особено ако я отглеждате в домашната си градина и не е нужно да се притеснявате какви пестициди може да има върху нея. Може да  храните котките си от време на време, така че ако сте хванали в крачка мъркащия ви спътник, който гризе от от руколата за вашата салата - не се притеснявайте.

Вижте още:

Списък с плодове и зеленчуци, които котките могат да ядат

Могат ли морковите да имат благоприятен ефект върху зрението на котките

Виж още