Могат ли морковите да имат благоприятен ефект върху зрението на котките

котка и човешки храни Снимка: iStock

П очти всеки е запознат със старото вярване, че яденето на моркови може да подобри зрението. Въпреки че има някакъв намек за истина в концепцията, истината е, че яденето на много моркови няма да даде на вашата котка – или на вас – супер зрение през деня или нощта.

Морковите наистина са богати на хранителни вещества и източник на различни витамини и минерали, включително бета-каротин. Бета-каротинът всъщност е пигмент, който придава характерния оранжев (или понякога жълт или червен) цвят на морковите и другите зеленчуци. Това е началната форма на витамин А, която е необходима за поддържане на добро зрение - особено при слаба светлина.

Как помага бета-каротинът

Когато животното яде храни, съдържащи бета-каротин, той се абсорбира от червата и се транспортира до черния дроб. Там той се комбинира с мазнините в диетата, превръща се във витамин А и се съхранява до необходимост на тялото. Котките са малко по-различни от другите животни по това, че способността им да превръщат бета-каротин във витамин А е изключително ограничена. Поради това котките трябва да се хранят с форма на витамин А, която тялото може да използва незабавно.

Когато запасите от витамин А в тялото са намалени, витамин А се освобождава през кръвния поток, чрез който той пътува до ретината на окото, което е от решаващо значение за нормалното зрение. Изградена от милиони клетки, наречени пръчици и конуси, ретината може да се намери в задната част на очната ябълка. Тези клетки са чувствителни към светлина и „казват“ на мозъка (чрез зрителния нерв) какво се вижда.

Dogsandcats.bg

Пръчките са най-важни в ситуации на слаба светлина, а пръчките са чувствителни към ниски нива на витамин А в тялото. Така че, ако мъркащият приятел има дефицит на витамин А, яденето на повече храни с по-високо съдържание - може да помогне за подобряване на зрението, особено през нощта.

морковиСнимка: iStock

Бета-каротин и витамин А в диетата на котките

Поради ограничената способност на мяукащите животни да преобразуват бета-каротин във витамин А, те имат жизноневажна нужда от този витамин. Морковите обикновено не са основен източник на това ключово хранително вещество, обаче. Витамин А обикновено се създава синтетично и се добавя към храната за котки, за да се гарантира, че те приемат необходимото количество в ежедневието си.

Макар че мяукащите животни имат нужда от повече витамин А, все пак както с всяко нещо - не бива да се прекалява. Котките, които приемат прекомерно количество витамин А, могат да развият плоблеми с костите и мускулна слабост. За щастие, токсичността на витамин А изисква много висока доза за дълъг период от време, така че можете да давате спокойно на мяукащия си приятел малко варени моркови без да се притеснявате. Разбира се, те не бива да са овкусени с никакви подправки, сол или мазнини.

Докато храненето на котката ви с моркови от време на време или закупуването на котешка храна, която съдържа добри нива на витамин А, може да осигури ползи за здравето, няма голям шанс зрението на котката ви да стане още по-добро от преди.

Вижте още:

Любопитни факти за котешките очи

Как виждат котките и могат ли да различават цветове

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още