Нуждаят ли се котките от мазнини в диетата си

Котка храна Снимка: IStock

Н е е тайна, че по-голямата част от домашните котки по света са с наднормено тегло. Проучванията показват, че излишната мазнина вреди на здравето и дълголетието на котката (и хората), тъй като увеличава податливостта на животното към диабет, сърдечни заболявания, остеоартрит и някои видове рак.

Следователно родителите на домашни любимци избягват диети, богати на мазнини. Дали обаче напълното избягване на мазнини е добро решение?  Котките нуждаят ли се от определено количество мазнини в диетата си?

Всъщност, мъркащите животни, извличат някои незаменими мастни киселини, което означава, че се нуждаят от мазнини, за да оцелеят. В тази статия ще обсъдим нуждата на мъркащите животни от мазнини и необходимото количество, което могат да приемат.

Значението на мазнините в котешката диета

Мяукащите животни са хищници, което означава, че разчитат единствено на диета, базирана на месо. Следователно, за разлика от всеядните и тревопасните животни, котките не получават достатъчно енергия от въглехидрати, тъй като храносмилателният им тракт не е проектиран да обработва растителни вещества.

Dogsandcats.bg

Вместо това котките извличат енергия от животински мазнини. Най-важната функция на мазнините в диетата на котката е да осигурява необходимото количество енергия. Животинската мазнина е от съществено значение за следните процеси:

  • Усвояване на хранителните вещества
  • Метаболитна регулация

Котка хранаСнимка: IStock

Котките също извличат и омега мастни киселини, които играят важна роля за цялостното здраве на котката. Те са от съществено значение за котешкото зрение, репродуктивното здраве, по-здравата имунна система и по-здравата кожа и козина.

Колко мазнини трябва да има в котешката диета?

Един от начините да определите количеството мазнини, от което се нуждае котката, е като погледнете състава на нейната естествена храна в природата, например - мишките. Хранителният профил на една мишка се състои от 55,8% протеин и 23,6% мазнини. Съдържанието на мазнини в диетата на котката трябва да бъде в подобно съотношение. 

Качеството на тази мазнина обаче е това, което наистина има значение. Избягвайте котешки храни, които не посочват източниците на мазнини, тъй като могат да се окажат некачествени. 

В обобщение можем да кажем, че мяукащите животни се нуждаят от мазнини в диетата си. Качествените такива осигуряват на вашата котка енергия, в допълнение към доброто ѝ здравословно състояние. Затова не ограничавайте количеството мазнини в диетата на вашата котка като средство за управление на теглото на животното. Ако вашият домашен любимец е с наднормено тегло, вместо това преминете към диета с храна за мяукащи животни с по-малко калории, за да може да се върнат към здравословната си форма. 

Виж още