Опасно ли е за котките да ядат мишки?

котка ловува мишка Снимка: iStock

К отките са отлични ловци, а мишките са често срещаните им жертви. Ето защо гальовните животни са били използвани в домовете на хората от векове, за да помогнат за ограничаване на нашествията от вредители.

Котешките инстинкти са добре приспособени да реагират на бързите движения и тихите звуци на мишките. Ако имате контрол по-добре да не оставяте гальовния си приятел да изяжда мишката, тъй като това крие рискове за здравето му. Мишките са носители на болести, бактерии и паразити. Вашата котка може лесно да се зарази с някое от тези заболявания, като яде, хапе или играе със заразена мишка. Котките могат да получат и вторично отравяне от изяждане на мишка, която е била изложена на пестицид, което може да бъде фатално.

Може ли яденето на мишки да разболее котките?

котка ловува мишкаСнимка: iStock

Известно е, че мишките носят до 35 вида болести, всяка от които може да се разпространи дори след смъртта. Ако вашата котка се справя чудесно с улавянето на плячката си в дома ви, тя може да бъде изложена на тези патогени.

Dogsandcats.bg

В зависимост от това какво носи мишката, било то пестицид или болест, вашата котка може да прояви симптоми само за няколко часа.

Това става още по-опасно, след като мишката е мъртва. С настъпването на разлагането определени видове паразити и бактерии ще процъфтяват върху трупа или потенциално ще търсят нов гостоприемник.

Ако котката ви не я изяде веднага, може да си играе с мишката. Разнасянето на мъртва мишка у дома ще разпространи болестите и ще изложи членовете на вашето домакинство на опасност. Най-малкото котката ще разпространява паразити, бактерии и дори пестициди около своята зона за игра. Дори след като се отървете от мишката, котката все още ще бъде в тези зони и може да се зарази.

котка ловува мишкаСнимка: iStock

Интересното е, че мишките сами по себе си не са опасни за котките и, ако се отглеждат в чиста среда без паразити, ще бъдат безопасна храна за вашата котка. Няма нищо в биологията на мишката, което да я прави токсична или вредна по някакъв начин за котките.

Въпреки това, подобно на други вредители, мишките прекарват времето си на мръсни места. Те ровят в боклук, изпражнения и влажни места, където виреят бактерии и гъбички. Те ядат почти всичко и често са обект на отрова от страна на хората. Като доста устойчиви същества, някои мишки ще оцелеят при излагане на тези замърсители, поне в краткосрочен план. Това им позволява да пренасят тези токсини и патогени. Когато котката следва естествения си инстинкт и грабне мишка, тя поглъща тези зарази.

Отровена ли е котката ми, след като е изяла мишка?

Няма начин да разберете дали мишките са съдържали отрова в себе си без лабораторни изследвания. Това, което следва да направите е да отстраните мишката или остатъците от нея и да заведете котката си на ветеринар. Смиптомите на отравяне при гальовните животни могат да бъдат следните:

котка ловува мишкаСнимка: iStock

  • Кървава урина и/или изпражнения
  • Повръщане
  • Затруднения в дишането
  • Кървене от носа
  • Прекомерно слюноотделяне
  • Летаргия
  • Прекомерно пиене на вода
  • Гърчове

Ако не предприемете действия скоро след появата на тези симптоми, а по-добре дори да не чакате да се появяват, вашият мъркащ приятел е изправен пред най-лошото.

Котките може да са добри ловци, но не трябва да им позволяваме да ядат това, което убият. Мишките често са носители на болести, паразити и бактерии. Всички те могат лесно да бъдат предадени на котката, когато тя погълне мишката.

котка ловува мишкаСнимка: iStock

Виж още