Основни състояния, поради които котките се хранят, но въпреки това са слаби

котка се храни Снимка: iStock

А ко вашата котка яде много храна, но остава слаба, има за какво да се тревожите. Знаем, че прекаляването с храната води до наддаване на тегло, така че е трудно да разберем как е възможно мъркащият приятел да се храни нормално или дори повече, а в същото време да остане много слаб.

Ако котката е гладна, но кльощава, това може да се дължи на паразитни червеи, които консумират всяка храна, която е погълната. Диабетът, хипертиреоидизмът и възпалителното заболяване на червата пречат на усвояването на храната, така че котките могат да ядат ненаситно, но да отслабват.  Също така се уверете, че друг домашен любимец не яде храната на котката, тъй като това също се случва в домакинства с повече животни и много стопани не си дават сметка.

Защо котката ми е гладна през цялото време?

котка се храниСнимка: iStock

Ако мяукащият ви приятел иска да яде през цялото време, а в същото време изглежда в добра форма и килограми помислете за следното:

Dogsandcats.bg
  • Калориен дефицит

Може би вашата котка е наистина гладна. Това може да е, защото не слагате достатъчно храна, не храните котката си с качествана храна или тя е много игрива и подвижна и гори калориите си.

  • Недохранване

Ако храните котката си с достатъчно калории, но храната е лишена от основни хранителни вещества, тя може инстинктивно да развие постоянен глад за храна.

  • Психологически и емоционални причини

Ако котката ви скучае или е самотна, може да научи, че моленето за храна привлича повече внимание.

Заболявания, които причиняват прекомерен апетит при котките

котка се храниСнимка: iStock

Ако сте забелязали известна загуба на тегло заедно с повишен апетит, котката ви вероятно има заболяване и може би е добре да бъде прегледана от ветеринарен лекар. Болестите пречат на котешките хормони, метаболизма и здравето на храносмилането. Някои възможни болести и състояния, които могат да доведат до този резултат при гальовните животни са:

  • Проблеми с щитовидната жлеза
  • Диабет
  • Възпалително заболяване на червата
  • Паразити
  • Рак

В случай че гальовният ви спътник се храни достатъчно, но въпреки това изглежда сякаш отслабва, най-доброто нещо, което може да направите е да посетите ветеринарен лекар. Той ще прегледа котката ви и ще установи дали е налице заболяване. Ако няма такова - помислете дали проблемът не е в храната, порциите, играта на котката или.. някой друг пухкав домашен любимец изяжда всичко!

котка се храниСнимка: iStock

Виж още