От колко пространство се нуждаят котките, за да бъдат щастливи у дома

Котка у дома Снимка: IStock

У добството на животът с домашна коткта е, че не изискват толкова много място, ако ги сравняваме с кучетата. Макар собствениците често да се притесняват, че мъркащият приятел няма достатъчно пространство за разходка, знаем че котките се катерят и пъхат в необичайни места, така че можем да сме сигурни, че домашният любимец ще си намери сам необходимото пространство, от което има нужда. 

Мяукащите приятели ще се чувстват по-сигурни, ако имат повече места, на които да се скрият, отколкото в широки и отворени пространства, където могат да се почувстват незащитени.

Със сигурност обаче, ако имате две котки, ще ви трябва повече пространство, за да може всяка една от тях да има свое място за игра, скачане и сън. 

Dogsandcats.bg

Щастливи ли са котките в малки апартаменти

Котка у домаСнимка: IStock

Мяукащите животни са доста добри домашни любимци за апартамент. Докато някои са по-енергични от други, тяхната енергия е склонна да се проявява в кратки изблици под формата на игра. Като цяло те са доволни вкъщи, стига да имат достатъчно място за игра и места за скачане и криене.

Мъркащите животни обичат да живеят в апартамент, защото имат много места, в които да се скрият. Горните части на шкафовете, зад мебелите и вътрешните килери са любимите места, където мъркащият приятел може да се скатае и да ни уплаши дали не се е измъкнал през някой прозорец.

Как да осигуря добро уединение за котката ми

Не е нужно да предоставяте на домашния любимец собствена стая (най-малкото едва ли разполагаме с такова пространство у дома), но е необходимо да създадете лично пространство за него. 

Котките имат териториални инстинкти, които се управляват по-добре, ако имат пространство, което да нарекат свое. В противен случай може да откриете, че котката ви претендира за вашия диван или легло. Котешката тоалетна е много съществен момент от обособяването на зона за мъркащия приятел, тъй като това е място, на което той върши тази толкова важна работа и е от ключово значение котката да се чувства спокойна там. 

Котка у домаСнимка: IStock

Купите за храна и вода също трябва да са поставени в зона, която е тиха и спокойна, защото докато котките се хранят фокусът им е върху храненето и инстинктите им се притъпяват. Макар че в дома ви няма да дойде друго животно, което да нарани котката ви, все пак тя трябва да се чувства напълно спокойна на мястото, на което се храни. 

И разбира се - място за игра и сън. Понякога тези места могат да бъдат споделени, тъй като котешкото дърво хем има хралупа за сън, хем е оборудвано с много играчки и мъркащите приятели го използват за забавление. В случай че имате котешко дърво у дома - препоръчително е то да бъде близо до прозореца, защото котките обичат да гледат навън. 

Котките имат ли нужда от външно пространство, за да бъдат щастливи?

Ако отглеждате котка на закрито, тя най-вероятно ще бъде доволна с този начин на живот. Много спасителни организации смятат, че всички котки трябва да се държат на закрито, тъй като съществува риск да ги оставите да се разхождат навън. Въпреки това, ако осиновявате мяукащ спътник, който да е свикнал с живота на открито, той може никога да не бъде щастлив като котка само на закрито.

Престоят навън осигурява така необходимите упражнения за тези животни. Те могат да бягат, скачат, да се катерят или да преследват плячка.

Как да разбера дали котката ми е доволна от мястото си?

Ще трябва да се научите да разпознавате езика на тялото на вашата котка, за да определите дали е доволна. Има няколко признака на стрес, като например:

  • Уриниране или маркиране извън тоалетната
  • Котката се крие
  • Прекомерно миене и грижа за козината
  • Разрушително поведение
  • Опит за бягство при всяко отваряне на външната врата или прозорците

В обобщение - мъркащите приятели се чувстват комфортно когато живеят в по-малко пространство. Въпрески това, има няколко основни неща, които можем да им осигурим, за да сме сигурни, че имат щастлив живот:

  • Подходящо място за сън и игра
  • Тиха зона за котешката тоалетна и хранене
  • Места за криене (макар че можете да бъдете сигурни, че котката ви сама ще ги открие)
Виж още