Отравяне на котки с аспирин - какво трябва да знаем

котка лекарства Снимка: iStock

А спиринът е едно от най-популярните лекарства по цял свят и едва ли има дом, в който да няма опаковка от него. Установено е, че аспиринът като противовъзпалително лекарство, има благоприятен ефект върху някои животни. Може да се използва при състояния, свързани със съсирване на кръвта и възпаление, както и за облекчаване на болката поради тези негови свойства. Въпреки това, аспиринът за котки всъщност е токсичен. Причината е, че гальовните животни не разполагат с необходимия ензим за разграждане в тялото.

Разбира се, за мъркащите животни съществуват лекарства, които имат подобен на аспирина ефект или „котешки аспирин“ за случаи, в които се налага приемането му, но това трябва да се случва само предписание на ветеринарен лекар!

Ако обаче любопитният домашен любимец се е добрал до вашите лекарсва, трябва да знаете как да реагирате.

Симптоми при натравяне с аспирин при котките

Прогресирането на симптомите може да настъпи бързо. Често един от първите забележими признаци е загубата на апетит.

Dogsandcats.bg

Други симптоми, които могат да се появат включват повръщане и диария, причинени от язви в стомаха и тънките черва. В повръщането или диарията може да има прясна кръв (червена) или смляна кръв (тъмнокафява до черна).

Централната нервна система също може да бъде засегната, причинявайки на котката ви проблеми с ходенето, слабост, липса на координация или дори колабиране. Може да настъпи и загуба на съзнание и внезапна смърт.

Ако бъде погълнато значително количество аспирин, ще е необходимо спешно медицинско лечение.

Преглед при ветеринарен лекар

котка лекарстваСнимка: iStock

Ако знаете или дори подозирате, че котката ви е погълнала аспирин и показва явни симптоми на токсичност, незабавно се свържете със ветеринарен лекар.

Често засегнатата котка ще бъде анемична (нисък обем на червените кръвни клетки) с електролитни аномалии, в допълнение към намаляване на способността на кръвта да се съсирва правилно. Аспиринът намалява притока на кръв към бъбреците, което може да причини или влоши съществуващо бъбречно заболяване.

Лечение след натравяне с аспирин

Колкото по-рано заведете гальовния домашен любимец на лекар, толкова по-добре. Котки, които се лекуват в рамките на 12 часа след поглъщането и показват определени признаци на дискомфорт, може да имат добри шансове за възстановяване.

Вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча да намалите количеството аспирин в тялото, като предизвикате повръщане у дома, преди да дойдете в клиниката, или повръщането може да бъде предизвикано в клиниката.

В зависимост от състоянието на вашата котка може да са необходими допълнителни грижи - повече течности, диета или прием на лекарства.

Лекарствата - независимо дали човешки, за котки, кучета или друг домашен любимец могат да бъдат изключително токсични. Затова трябва да ги държим далеч от лапите на мъркащия приятел. В случай че наблюдавате симптоми на отравяне във вашата котка - потърсете ветеринарна помощ възможно най-скоро, за да увеличите шансовете за бързо и успешно възстановяване на котката ви.

Вижте още:

10 козметични продукта, които трябва да държим далеч от котката

Защо шоколадът е опасен за котките

Сапунът за ръце опасен ли е за котките

Виж още