10 козметични продукта, които трябва да държим далеч от котката

котка козметика препарати Снимка: iStock

З а да поддържаме здравето, хигиената и красотата си използваме различни продукти - паста за зъби, крем за ръце, дезинфектанти, лак за нокти и безброй други. Голяма част от тях обаче, могат да се окажат токсични за котката ни. Разбира се, няма как да се откажем от козметичните си продукти, но трябва да се уверим, че са далеч от любопитните лапи и носове на мъркащите животни.

1. Сапун

Съвсем логично, дори и в нашата уста по някакъв начин да попадне сапун - със сигурност ще си имаме проблеми. Котките са много по-мънички и за тях вредата може да се случи дори от минимално количество. Сапунът би могъл да предизвика дразнене на очите и стомашни проблем, прекомерно слюноотделяне или диария. Ако подозирате, че котката ви е погълнала сапун, душ гел или друг продукт, с който почиствате тялото си - потърсете помощ от ветеринар.

2. Шампоани, маски и балсами за коса

Не бива да използвате човешки шампоан, за да изкъпете котката си, защото това може да предизвика изсушаване на кожата и сърбеж, а ако домашният любимец го погълне - може да се отрови. В случай, че трябва да изкъпете котката си, защото се е изцапала - използвайте вода и шампоан за домашни любимци, който е подходящ.

котка козметика препаратиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

3. Паста за зъби и вода за уста

По същия начин както с продуктите за коса - ако трябва да почиствате зъбите на гальовния приятел, трябва да го правите с паста за зъби, предназначена за животни. Човешката съдържа вещества, които защитават прекрасно нашите зъби, но са токсични за животните. Макар че силният ментов аромат не би следвало да действа апетитно на котката ви - никога не може да бъдете сигурни.

4. Слънцезащитен крем

Задължителен аксесоар в горещите, летни месеци, но опасен за мъркащите животни и не само. Ако се мажете със слънцезащитен крем вкъщи, преди да излезете на слънце - внимавайте котката ви да не ви облизва непосредствено след като сте нанесли крема по кожата си.

5. Тампони и апликатори за грим или почистване на лице

котка козметика препаратиСнимка: iStock

Всички подобни вещи, включително памук, могат да бъдат опасни за гальовните животни, а лошото е, че поради формата и материята - те са доста интересни за котките. По-притеснително е, ако по тях има грим или продукт, който сте използвали за лицето си. Ако котката ви погълне апликатори за грим, ситуацията може да стигне до стомашно-чревна обструкция.

6. Кремове за лечение на мускули или стави

Тези продукти са опасни и за нас, ако не измием ръцете си след нанасяне, а да не говорим, ако докоснем очите си - ще предизвикаме сериозно парене. Те обаче, могат да бъдат и много рискови за домашните любимци и да доведат до стомашно-чревни язви при поглъщане на голямо количество.

7. Лак за нокти и лакочистители

Ацетонът, както и други съставки в тези продукти са опасни за мъркащите приятели. Старайте се да почиствате или лакирате ноктите си далеч от любопитния си домашен любимец.

8. Дезодоранти

Много марки дезодоранти съдържат алуминий, който може да бъде токсичен за домашни любимци. В случай, че мъркащият приятел погълне количество или оближе от вашата кожа - може да изпита стомашно разстройство или повръщане.

9. Дезинфектанти за ръце

Макар че са ефективни за убиване на вируси и бактерии по нас, те са опасни за домашните любимци. Поглъщането на дори малко количество дезинфектант може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт и проблеми с дишането, заради поглъщане на частици във въздуха. Дръжте дезинфектантите далеч от мъркащите приятели и изчакайте напълно ръцете ви да изсъхнат преди да погалите котката си отново.

10. Лосиони за тяло

котка козметика препаратиСнимка: iStock

Старайте се да стоите далеч от домашния любимец скоро след като сте го нанесли по тялото си. Макар че сладникавата миризма по-скоро ще отблъсне гальовния приятел и едва ли ще дойде, за да ви оближе, все пак не го галете, докато продуктът не попие. Ако поради някаква странна причина котката ви изяде количество от него - може да стигне до слюноотделяне, повръщане или диария.

Докато живеем с домашен любимец, който е любопитен, катери се навсякъде и не ни оставя дори минута насаме, трябва да бъдем внимателни. Дори и най-обикновените продукти за хигиена, не бива да предизвикват интерес в котката ви. Трябва да бъдем предпазливи и да сме сигурни, че прибираме всички тези опасни продукти. В случай че домашният любимец е погълнал някакво количество козметичен продукт - не се бавете да потърсите ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Как да изкъпя котката си

Как да измия зъбите на котката ми

Виж още