Защо шоколадът е опасен за котките

котка и шоколад Снимка: iStock

Д обре известно е, че шоколадът е токсичен за нашите кучешки спътници, но котките не правят изключение и за тях може да е също толкова опасен.

Макар че гальовните животни рядко биха погълнали шоколад, защото не могат да усещат сладки неща и биха го характеризирали като безвкусен - всичко е възможно и като нищо могат да се окажат с шоколад в лапите си.

Предвид, че той обикновено е завит в шумящ станиол, котката ви може да е привлечена от него, мислейки си, че е играчка.

Dogsandcats.bg

Въпреки всичко, ако мъркащият приятел консумира дори и малко шоколад - трябва да го заведете веднага на ветеринарен лекар.

Какво прави шоколада токсичен за котките

Съединенията, които правят шоколада толкова удовлетворяващо лакомство за хората, са същите, които го правят толкова опасен за кучета и котки. Шоколадът съдържа малки количества кофеин и по-големи количества съединение, наречено теобромин, което е много токсично за мъркащия спътник.

По-тъмните шоколади и шоколадите за печене са най-опасни, дори и в малки количества. Въпреки това, дори белият шоколад може потенциално да причини проблеми при котките поради малкия им размер, така че поглъщането от всякакъв вид шоколад трябва да се приема сериозно.

Какви са признаците на отравяне с шоколад при котките

шоколадСнимка: iStock

Те могат да се проявят в рамките на 6-12 часа след поглъщане и могат да продължат до три дни при тежките случаи:

 • Повръщане
 • Диария
 • Намален апетит
 • Повишена жажда
 • Повишено уриниране
 • Повишена сърдечна честота
 • Безпокойство
 • Задъхване или учестено дишане
 • Мускулни спазми
 • Припадъци
 • Кома

Тези симптоми могат да прогресират много бързо. Промените в сърдечната честота и ритъма могат да доведат до ниско кръвно налягане, докато мускулните тремори и спазми могат да доведат до опасно високи телесни температури. Ако не се лекуват, тези промени могат да бъдат фатални.

Какво да направя, ако котката ми е яла шоколад

Ако подозирате, че котката ви е изяла шоколад, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар. Когато заведете гальовния домашен любимец на преглед е добре да знаете кога се е случило „похапването“, какво количество котката ви е изяла, конкретния вид шоколад (можете дори да го занесете) и какви признаци сте забелязали.

Възможно е вашият ветеринарен лекар да предизвика повръщане или да даде на котката ви лекарства в зависимост какво е състоянието ѝ.

Както при всяко токсично вещество, избягването на поглъщане винаги е най-добрата практика. Не забравяйте да държите шоколада в шкафове, които мъркащият приятел няма да може да отвори. Така ще бъдете най-спокойни, че любопитното котешко носле ще стои далеч от токсични храни.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Могат ли котките да хапват боровинки

Могат ли котките да хапват овесени ядки

Виж още