Отровна ли е лайката за котките?

котка и лайка Снимка: iStock

М ного гальовни животни обичат да изследват природата – да дебнат мишки или да се крият сред цветята и храстите във вашата градина, като похапват всяко растение, което ги примамва. Популярно растение, което вашата котка може да срещне по време на градинските си приключения, е лайката.

Цветовете на растението лайка приличат на малки маргаритки, които могат да привлекат вниманието на вашата котка по време на нейните изследвания. Естествено е да се чудите дали това цъфтящо растение е безопасно за гризане от котенца и е важно да знаете, че лайката обикновено се смята за отровна за котките.

Признаци на отравяне с лайка

котка и лайкаСнимка: iStock

Лайката не се среща само в градините; може също така да се крие като чай на рафтовете в кухнята ви или като етерично масло във вашия дифузер. Някои котки могат да бъдат изложени на малки дози и да нямат проблеми, но други може да са по-чувствителни към растението и да се разболеят. Потенциалните странични ефекти на лайката включват повръщане, диария, кожни заболявания, загуба на тегло и алергични реакции.

Dogsandcats.bg

Ако забелязвате вашия мъркащ приятел да проявява някой от тези симптоми и смятате, че е погълнал лайка, наблюдавайте го внимателно и се обадете на вашия ветеринарен лекар. В зависимост какви са симптомите на гальовния спътник може да се наложи да заведете котката си за преглед или наблюдение, ако е погълнала голямо количество лайка.

котка и лайкаСнимка: iStock

Колкото хората обичаме лайката и я използваме широко като средство за лечение, толкова тя е токсична за гьолвните животни. Затова ако отглеждате в градината си или често пиете чай от лайка - погрижете се мъркащия приятел да няма достъп до нея. Все пак, ако оближе малко от чая ви или отхапе малко цветче едва ли има повод за притеснение, но е хубаво да наблюдавате котката си. Ако е е погълнала голямо количество лайка - обърнете се към ветеринарен лекар. здравословни проблеми.

Вижте още:

13 идеи как да отглеждате цветя, въпреки че имате котка

Защо ароматните пръчици са опасни за котките

Има ли цветя и растения, които са безопасни за котките

Виж още