Защо ароматните пръчици са опасни за котките

котка аромати Снимка: iStock

С обствениците на котки са запознати с трудностите при намирането на безопасен начин да поддържат дома си с приятна миризма. Ароматните пръчици от години са лесен и ефективен начин да накарате дома си да ухае приятно. Това са едни от най-разпространените аромати в света, които са обичани от мнозина, но дали е безопасно да имаме такива горящи пръчици в дом с котки?

Истината е, че ароматните пръчици и други благовония (дифузери, спрейове, миришещи изкуствени цветя и други) са потенциално вредни за котките, така че е най-добре да държите котките си далеч от всякакви горящи аромати. Защо - ще поговорим в настоящата статия!

Какво представляват ароматните пръчици

Пръчиците, които откриваме на пазара обикновено са направени от биологично получено вещество, което се изгаря, за да се получи силен, благоуханен аромат. Той се предлага в различни форми, включително пръчици, шишарки и други. Използван е в много древни култури и остава популярен и до днес за използване при религиозни и духовни церемонии или ритуали, ароматерапия, медитация, йога и за борба с нежелани миризми.

Тези продукти често се произвеждат от ароматни растителни материали като смоли, кори, семена, корени и цветове. Те най-често се комбинират с етерични масла за допълнителен аромат. На пазара се предлагат много различни аромати, някои от които са с естествено получени съставки, а други включват смес от естествени и изкуствени съставки.

Dogsandcats.bg

котка ароматиСнимка: iStock

Всички познаваме тези пръчици - те се палят, като се запали върхът, а след това усещаме миризмата им, като обикновено ги поставяме в специална чиниика, където да падат частите от пръчицата, които вече са изгорели.

Защо паленето на ароматни пръчици е вредно за котката ви

Въпреки че изгарянето на ароматни пръчици и други благовония може да помогне да се прикрие миризмата на котешка тоалетна и да остави дома ви със задоволително ухание, има известен риск, свързан с тази практика, особено когато става въпрос за вашата котка.

 • Дразнене на дихателните пътища

Димът от ароматните пръчици може да бъде много дразнещ за дихателната система на гальовния домашен любимец. Някои котки може да са по-чувствителни към дима от други, но рискът, свързан с вдишването на дима, трябва да се приема сериозно. Това може да влоши всички настоящи респираторни заболявания или потенциално да доведе до респираторни проблеми.

 • Риск от астма

Ако някоя от котките в дома ви страда от астма, горенето на пръчици може драстично да увеличи риска от астматичен пристъп. Котките, които не страдат от астма, са потенциално изложени на риск от развитие на заболяването поради вдишването на частици, които могат да действат като алергени при контакт с имунната система.

 • Опасност от пожар

Подобно на горящите свещи, горенето на пръчици също представлява опасност от пожар. Пръчиците никога не трябва да се оставят да горят без надзор и трябва да се държи далеч от всичко запалимо. Ако котката има лесен достъп до горящите пръчици, е много вероятно да ги преобърне, което може да доведе до пожар.

 • Потенциални канцерогени

Горенето на пръчици излага вас и вашата котка на потенциални канцерогени. Според сайта Excited Cats проучвания разкриват, че горенето на тамян в помещенията води до повишени нива на химикали, известни като полициклични ароматни въглеводороди, които са свързани с рака. При горенето им се отделят и различни летливи органични съединения, които могат да доведат до нарушаване на дихателната функция и дори до рак на дихателните пътища.

котка ароматиСнимка: iStock

 • Интензивна миризма

Котките имат много по-силно обоняние в сравнение с хората. Пръчиците излъчват много интензивен аромат, който може да бъде дори прекалено силен за човешкия нос, така че можете ли да си представите как се чувства котката? Имайте предвид колко чувствителна е тя към толкова силна миризма.

Важни съвети за собствениците на котки, които палят ароматни пръчици

Въпреки че не се препоръчва да ги използвате в дом с котка, някои домакинства го правят, защото все пак харесват миризмата или използват момента, за да се отпуснат и да релаксират. Ако не искате да се откажете от пръчиците, ви представяме някои съвети, които трябва да имате предвид, за да помогнете на котката си да бъде в безопасност и да се чувства по-комфортно.

 • Поддържайте дома си добре проветрен

Ако всички врати и прозорци са затворени и липсва вентилация, ароматът и въздействието на ароматите ще бъдат много по-тежки, защото димът няма къде да излезе. Отворете прозорците и вратите, за да позволите на въздуха да преминава през дома. Можете също така да помислите за закупуване на пречиствател на въздуха за стаята, в която се палят пръчиците.

 • Опитайте се да палите само в една определена стая

Ако можете, опитайте се да ограничите горенето на тези аромати до една стая в къщата и направете всичко възможно да ограничите достъпа на котката до нея, особено когато активно палите. Все пак е добра идея да поддържате стаята добре проветрена, като отворите прозорец, но това ще помогне да се сведе до минимум количеството дим, което попада в останалата част на къщата, и може да облекчи котката ви от дразненето и силната миризма.

котка ароматиСнимка: iStock

 • Съхранявайте пръчиците на безопасно място

Тъй като котките са любопитни същества, които умеят да преобръщат неща и да предизвикват суматоха в къщата, задължително поставете горяща пръчица на място, до което сте абсолютно сигурни, че котката ви няма как да стигне, а най-добре това просто да се случва в друга стая. Това не само ще ги предпази от любопитство и дори от дъвчене на веществото, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, но и ще намали риска от пожар.

По-безопасни алтернативи на пръчиците

Ако използвате този вид ароматизатори, защото ви харесва миризмата им, или се опитвате да прикриете ароматите в дома си, има някои по-безопасни алтернативи, които може да опитате, и дори някои трикове за свеждане до минимум на миризмите в дома ви.

 • Опитайте да използвате ароматни нетоксични стайни растения

Трябва да внимавате с котките и стайните растения, тъй като много от тях са токсични и могат да бъдат доста опасни за котките при поглъщане. Някои растения като маточина, градински чай, розмарин и мента са ароматни и не са токсични за котките, така че е безопасно да ги имате в къщата, за да освежите миризмата. Но това не означава, че те няма да станат жертва на пакостите на котката ви, така че имайте това предвид.

котка ароматиСнимка: iStock

 • Използвайте пречиствател на въздуха

Пречиствателите на въздух са чудесен начин да почистите въздуха в дома си и да премахнете неприятните, дълготрайни миризми, включително тези, идващи от котешката тоалетна. Те няма да добавят никаква миризма в дома, но вършат фантастична работа, като филтрират праха, пърхота и случайните частици от въздуха. Това намалява алергените и дразнителите и е здравословно за вас и цялото ви семейство, включително и за котката.

 • Почиствайте ежедневно

Един от най-добрите начини да се справите с нежеланите миризми в дома е като отделяте време за ежедневно почистване и бърсане на прах. Силно препоръчително е тоалетната да се почиства поне веднъж на ден (най-добре сутрин и вечер) и не забравяйте да изнасяте боклука. Това позволява по-малко време за задържане на тези миризми.

Ароматните пръчици са много популярно средство, които се използват от много, много години. За съжаление, този вид аромати и други благовония са свързани с някои рискове за здравето и не е добра идея да ги палите около котки. Ако използвате пръчиците, за да прикриете миризмите в дома си, има много по-безопасни алтернативи, от които да избирате.

Виж още