Пателарна луксация при котки

Котка у дома Снимка: IStock

Т ова е проблем свързан със здравето, който е доста често срещан и при кучетата и обикновено прави по-трудна подвижността на животинчето. Терминът може да звучи странно, но сега ще го изясним!

Колянната става свързва бедрената кост и пишяла. Пателата (капачката на коляното) обикновено се намира е в края на бедрената кост. Терминът “луксиращ” означава не на място или изкълчен. Следователно, луксиращата патела е капачка на коляното, която “изскача“ или се измества от нормалното си местоположение.

Какво причинява пателарна луксация

Капачката на коляното се намира под лигамент, наречен пателарен лигамент. Той служи, за да прикрепя големите бедрени мускули към точка в централната предна част на пищяла. Когато мускулите на бедрото се свият, силата се предава през пателарния лигамент, издърпвайки пищяла. Това води до удължаване или изправяне на коляното. Пателата се плъзга нагоре и надолу и помага да се запази пателарният лигамент на място по време на това движение.

През повечето време при котките пателата се луксира, защото мястото, където се намира пателата твърде плитко и посоката на луксация е към вътрешната страна на крака, което се нарича медиална луксация.

Dogsandcats.bg

Въпреки че всяка порода котка може да бъде засегната от луксация на пателата, може да има генетично предразположение към този проблем при Девън Рекс и Абисинските котки. В някои случаи може да възникне пателарна луксация поради травма на костите или мускулите на задния крак.

Колко тежко е това състояние

Котка кракаСнимка: IStock

Има четири степени на пателарна луксация и по-висока степен означава, че състоянието е по-тежко:

  • Пателарна луксация от степен I означава, че пателата може да бъде луксирана от мястото си чрез оказване на натиск върху нея, но веднага щом налягането се освободи, пателата се връща на мястото си.
  • Пателарна луксация от степен II означава, че пателата от време на време ще изскочи сама и ще остане навън, докато кракът не бъде разтегнат и завъртян, така че пателата тя да се върне на мястото си.
  • При пателарна луксация степен III, пателата е извън мястото си през по-голямата част от времето, но може ръчно да бъде избутана обратно.
  • При пателарна луксация степен IV, пателата е постоянно е навън и не може да бъде препозиционирана ръчно.

При някои засегнати котки двете капачки на коляното могат да се изпъкнат в различна степен.

Признаци на пателарна луксация при котките

Признаците на луксация на пателата включват периодична куцота, необичайно „подскачане“ на засегнатия крак, когато котката ходи или тича, или затруднено скачане.

При медиална луксация долната част на крака обикновено се държи настрани, докато капачката на коляното не е на мястото си. Когато се върне в нормалното си положение, котката ще може да възобнови нормалното си ходене.

Много гальовни животни с това състояние се научават как да ритат крака настрани, което кара коляното да се разгъва и „щраква“ пателата обратно на мястото си. С течение на времето меките тъкани около ставата се увреждат и/или разтягат и за капачката на коляното става по-лесно да изскочи от мястото си.

Може ли луксиращата патела да причини дългосрочни проблеми на котките

Това зависи от степента на луксацията и дали и двата крака са засегнати в еднаква степен. Колкото по-висок е класът, толкова по-вероятно е вашата котка да развие дългосрочни проблеми. Някои мъркащи животни, особено с пателарна луксация степен I, могат да понасят това състояние в продължение на много години, дори през целия си живот; обаче, с възрастта на котката се развива артрит, който води не само до намалена подвижност, но и до болки в ставите. Веднъж развил се артрит, той не може да бъде обърнат. В допълнение, луксацията на пателата предразполага коляното към други наранявания, особено скъсани кръстни връзки.

Може ли да се коригира луксираща патела

Луксиращата патела може да бъде коригирана хирургически, особено ако пателата се луксира често. При лека луксация от I степен може да не е необходима операция. За повечето котки с това състояние се препоръчва операция по-скоро, за да се сведе до минимум вероятността от развитие на артрит. Колкото по-висока е степента на луксация, толкова по-скоро трябва да се извърши операцията.

Ако вашият ветеринарен лекар извърши операция преди артрит или друго нараняване на коляното, прогнозата е отлична. Вашата котка трябва да възвърне пълното използване на крака си. Въпреки това, ако артритът вече се е развил в колянната става, вашата котка може да изпитва периодична болка в крака и може да прогресира. Противовъзпалителни средства и добавки за стави или диети могат да забавят прогресията на артрита и да помогнат за контролиране на всеки дискомфорт. Намаляването на теглото се препоръчва за котки с наднормено тегло и може да се наложи дори физиотерапия.

Състоянието не е твърде страшно за гальовните животни, но трябва да му се обърне внимание възможно най-скоро. Представете си колко тъжно би било за гальовния домашен любимец да не може да скача и играе както преди!

Виж още