Перитонит (възпаление на коремната кухина) при котки

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

П еритонитът е състояние, което може да се появи и при нас, хората и представлява възпаление на коремната кухина. Когато коремната кухина на котката е наранена (например поради удар), стените и вътрешните органи могат да се възпалят. Тежестта на възпалението зависи от вида на нараняването, което е претърпяла коремната кухина.

Перитонитът често е болезнено състояние и котката ще реагира, винаги когато докоснете корема ѝ.

Симптоми на на перитонит при котките

Освен че гальовният домашен любимец вероятно няма да позволи да докоснете корема му, можете да следите и за следните симптоми:

  • Висока температура
  • Повръщане
  • Болка в корема
  • Котката ви позиционира в странна позиция за облекчаване на болката
  • Ниско кръвно налягане и признаци на шок
  • Повишена сърдечна честота
  • Възможен анормален сърдечен ритъм (аритмия)

Състоянието най-често се появява при нараняване на на коремната кухина или други органи в тялото.

Dogsandcats.bg

Поставяне на диагноза

След като установите, че гальовният домашен любимец изпитва болка, не позволява да го докосвате и видимо не изглежда добре, трябва час по-скоро да го заведете на ветеринар. Лекарят ще проведе различни тестове - кръв, урина, физически преглед или нещо друго, ако се налага, за да постави правилната диагноза.

Лечение и грижи за котката

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Котки с перитонит трябва да бъдат хоспитализирани в интензивното отделение за терапия с течности и електролити. Ако котката се нуждае от хранителна подкрепа, сонда за хранене може да бъде поставена директно в храносмилателния тракт или храненето може да се прилага чрез инжекция. След като мъркащият приятел се стабилизира, вашият ветеринарен лекар ще започне да предписва и прилага лекарства.

Ако котката ви има бактериален или химичен перитонит, може да се наложи операция. За съжаление това са доста тежки състояния и много животни не успяват да оцелят, въпреки лечението.

В случай че операцията е успешна, трябва да осигурите на котката си тихо и безопасно място за възстановяване у дома. Това трябва да е далеч от други домашни любимци или малки деца. Домашният любимец ще трябва да мине на диета предписана от ветеринар, която няма да натоварва корема. След известни усилия от ваша страна и необходимите ветеринарни грижи, мяукащият приятел може да се възстанови.

Вижте още:

Полипи на дебелото черво при котките

Диафрагмална херния при котки

Виж още