Диафрагмална херния при котки

котка с яка Снимка: iStock

С ъщо както хората, мяукащите животни могат да страдат от херния, а в тази статия ще поговорим за диафрагмалната. Тя се появява, когато когато коремен орган (като стомах, черен дроб, черва и т.н.) се премести в гръдния кош, поради образувал се отвор в диафрагмата. Причините за състоянието са две: резултат от силен удар или вроден ефект при раждане. Състоянието може да се наблюдава както при котки, така и при кучета. Да научим повече за него, за да предпазим нашия гальовен домашен любимец.

Симптоми и видове на диафрагмална херния при котките

Признаците на диафрагмална херния включват неравномерен пулс, затруднено дишане (особено след силен удар) и симптоми на шок. Коремът може да се движи бързо или да се чувства празен. Реакции като повръщане, диария и подуване на корема могат да възникнат поради увреждане на червата или стомаха.

При вродените случаи симптомите може да не са очевидни веднага, а те могат да включват приглушени сърдечни звуци или сърдечни шумове, коремни дефекти и затруднено дишане. Признаците могат да се появят внезапно с увреждане на червата, далака или черния дроб на гальовния домашен любимец.

Причини за заболяването

Най-често диафрагмалната херния се причинява от травма като удар от кола или друг силен удар. Вече можете да се досетите, че в тази ситуация, мяукащите животни, които живеят навън са много по-застрашени от заболяването, отколкото котките на закрито. От друга страна, нашите домашни любимци могат да имат вродена диафрагмална херния, а някои породи като Хималайската се наблюдава, че са по-предразположени.

Dogsandcats.bg

Поставяне на диагноза

болест коткаСнимка: iStock

Състоянието се открива след сканиране с рентген, но ако това не е достатъчно може да се използва и ултразвук. При котките с вродено такова заболяване може да се наблюдава натрупване на излишна течност в пространството около белите дробове или необичайно бързо дишане на мяукащия спътник.

Лечение и грижи за котката

Лек за това състояние е операция. Независимо дали котката е с вродена диафрагмална херния или я е получила в следствие на удар. Операцията цели да възстанови разкъсаната диафрагма както и увредените органи.

След приключване на операцията има вторични проблеми, за които трябва да се внимава. Препоръчва се проследяване на сърдечната честота, за да се избегне неправилен сърдечен ритъм.

Хипертермията или повишената телесна температура са често срещани явления при котки след операция, както и белодробен оток. Повечето животни оцеляват, когато операцията е успешна и всички вторични ефекти са контролирани. За съжаление за по-възрастните представители може да е много по-трудно да се справят, особено ако се претърпели удар преди това.

болест коткаСнимка: iStock

Макар че няма как да предотвратите това заболяване, все пак можете да предпазите котката си да получи каквото и да е нараняване от скитане навън. Ако гальовният домашен любимец обича да излиза е по-добре това да се случва в контролирана среда - например във вашия двор, който сте обезопасили или на разходка на каишка, където вие сте наблизо и можете да помогнете на котката си в случай на нужда.

Вижте още:

4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

Котешка левкемия (FeLV)

Видове инфекции на пикочните пътища при котки

Виж още