Полипи на дебелото черво при котките

котка операция Снимка: iStock

П олипите на дебелото черво или ректалните полипи са рядко срещано състояние при мяукащите животни и може да се установи, ако забележите, че котката ви изпитва силна болка при изхождане.

Полипите са образувания, които не са ракови и се възприемат като разширения на най-вътрешната тъканна обвивка на чревните стени. Някои котки могат да страдат от един полип, докато при други, могат да се появят повече. Да научим повече за тях и как можем да помогнем на мъркащия домашен любимец.

Симптоми на полипи на дебелото черво при котките

Както споменахме - котките, страдащи от полипи на ректума, ще демонстрират напрежение или болка при изхождане. Изпражненията могат да бъдат оцветени с кръв и/или покрити със слуз.

Не е много ясно защо тези образувания се появяват. Все пак, те са доста рядко състояние и нямат общо с породата, полът или възрастта на котката.

Dogsandcats.bg

Поставяне на диагноза

котка операцияСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар ще извърши задълбочен физически преглед на вашата котка, като вземе предвид историята на симптомите и възможните инциденти, които биха могли да ускорят това състояние. Някои от често срещаните тестове включват пълна кръвна картина и анализ на урината.

Някои състояния, които могат да предизвикат симптоми, подобни на тези, причинени от полипи, включват абсцеси, тумори, възпаление, инфекция на червата и други.

След идентифициране на полип може да се извърши колоноскопия с помощта на тръбна, гъвкава камера, поставена през аналния отвор, за да се провери наличието на други полипи.

Лечение и грижи за котката

Полипите могат да бъдат отстранени през аналния отвор, след което той ще бъде затворен с шевове. Същата операция за отстраняване може да се извърши ендоскопски или с помощта на електрическа игла или сонда. След това мъркащият приятел мое би ще трябва да приема болкоуспокояващи, антибиотици или лекарства, които да омекотят изпражненията.

След операцията, вашият ветеринарен лекар ще трябва да прегледа животинчето около две седмици по-късно, за да се увери, че състоянието на мъркащия приятел се подобрява. Може би ще последват още няколко рутинни прегледа след няколко месеца, за да се уверите, че всичко е наред. Хубавото е, че обикновено това състояние не се появява втори път при котките.

Вижте още:

Диафрагмална херния при котки

Как трябва да изглеждат котешките изпражнения

Виж още