Писва ли им на котките да се хранят с една и съща храна всеки ден?

котка яде Снимка: iStock

А ко ни дават една и съща чиния с храна за всяко хранене, ден след ден, едва ли ще издържим повече от един ден и съвсем скоро ще ни омръзне. Въпреки това, много собственици се чудят дали котките ще имат същата неблагоприятна реакция.

Котките показват афинитет към вкуса, текстурата и цялостното изживяване при хранене. В естествената си среда гальовните приятели се възползват от консумацията на различни видове плячка, така че храненето на котките с една и съща храна всеки ден е – както би било за хората – наистина скучно.

Котките не говорят същия език като хората, така че не могат да ни кажат, че са недоволни от храната си. За щастие, техните хранителни навици и език на тялото ни предоставят ценна информация.

Отегчават ли се котките от храната си?

котка ядеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да разберем връзката между котките и тяхната храна, трябва да определим какво конкретно ни кара да купуваме храна за домашни любимци, когато пазаруваме.

В проучване на Canadian Veterinary Journal решението за покупка на повечето собственици на котки зависи от четири основни неща:

  • Връзката между котката и нейния собственик
  • Цената и стойността на котешките храни
  • Качеството и идеята, че търговската продукция не винаги е най-добрата
  • Идеологиите на собственика и откъде черпят информацията си

Колкото повече хуманизирате котката, толкова по-вероятно е да прехвърлите собствените си хранителни навици и диетични убеждения върху нея. Тази линия на мислене е отговорна за всичко - от веганските диети за домашни любимци (което е опасно за тях) до здравословните хранителни навици като цяло.

котка ядеСнимка: iStock

Освен това трябва да вземем предвид лоялността към марката и идеята, че ако винаги сте купували една и съща марка храна за домашни любимци в миналото и сте били доволни от продукта, ще продължите да правите същото и в бъдеще.

Това не оставя котките, особено опитомените домашни котки, без избор относно приема на храна. Въпреки това, като потребители, ние разчитаме на производителите на храни за домашни любимци, за да осигурят храненето и вкуса, които искаме за нашите котки.

Трябва ли да променя диетата на моята котка?

Ако котките се отегчават от една и съща храна, означава ли това, че трябва редовно да променяме диетата им? Е, трябва да вземете предвид няколко фактора.

Въпреки че промяната в храната може да осигури новост, собствениците трябва да помнят, че различните котешки храни и марки съдържат различни хранителни вещества.

Ако вашата котка реагира добре на определен вид или марка храна по отношение на съдържанието, важно е да се уверите, че всяка промяна в храната отразява същите нива на хранителни вещества и  съставки.

Промяна на хранителните навици на котката

Има много случаи, в които собственикът се е опитвал да промени хранителните навици на котката си, само за да открие, че тя вирна нос при новата храна.

Един от проблемите със сухата котешка храна, по-специално, е липсата на хидратация, която носи, като сухата храна става особено трудна за обработка и смилане от стареещите котки. Но това не е всичко. Стареенето играе роля в хранителните навици на котките.

котка ядеСнимка: iStock

Така че, ако планирате да промените хранителните навици на вашата котка, трябва да определите защо правите промяната. Най-честите причини включват промяна в хранителните навици на котката, възрастта, нуждите ѝ (ако се нуждае от определени вещества) и други.

Основният фактор за разбиране на чувствата на котките към храната им е колко ядат. Освен това, обърнете внимание на всички хранителни вещества и съставки, като се уверите, че вашата котка получава витамините, от които се нуждае, приема достатъчно протеин и това, което консумира, е подходящо за нейния размер, порода и възраст.

Виж още