Плешивост при котките, причинена от проблеми с половите хормони

котка плешиви петна Снимка: iStock

М оже да се изненадате, но мяукащите домашни любимци също могат да страдат от плешивост и проблеми с козината - алопеция и дерматоза. По-конкретно, алопецията се характеризира със загуба на коса, водеща до плешивост, а дерматозата се характеризира с болестно състояние на кожата. Има тестове за положително идентифициране на състоянията и причината зад реакциите на кожата и козината, но има много причини, поради които котката би имала този тип реакции.

Ако всички други индикации сочат към дисбаланс на хормоните, свързани с репродуктивната функция, вашият ветеринарен лекар ще опита допълнителна терапия за повишаване или намаляване на хормоналните нива до нормално количество. Идентифицирането на алопеция и/или дерматоза е гарантирано, когато условията спонтанно отшумят, след като на вашата котка е била дадена хормонална терапия.

Симптоми, които може да наблюдавате при котката

котка плешиви петнаСнимка: iStock

Следете вашия мъркащ приятел за следното:

Dogsandcats.bg
  • Мека или суха чуплива козина
  • Вторичен пърхот
  • Сърбеж
  • Потъмняване на кожата
  • Черни точки по кожата
  • Вторична бактериална инфекция
  • Възпаление на външното ухо с натрупване на ушна кал

При различните етапи на плешивост на козината, може да очаквате гальовният спътник да изпитва косопад в следните области:

  • Алопеция (начален стадий на косопад) - козината пада около перинеума, стомаха, бедрата и задната част на врата
  • По-късен стадий - козината пада около задницата и страните

Посещение при ветеринар

След като забележите плешиви петна и гореизброените симптоми, ще трябва да посетите ветеринарен лекар, за да прегледа гальовния спътник, да направи нужните тестови и изследвания, за да постави точна диагноза. Не е изключено да се наложи кожта биопсия или друг тест, за да се установи какво не е наред с гальовния домашен любимец.

Ако вашата котка страда от абнормни нива на репродуктивния хормон, кастрацията или стерилизацията ще бъде едно от основните лечения. Често това е достатъчно за отстраняване на кожните заболявания. Също така, вашият ветеринарен лекар ще предпише локално лекарство или шампоан с рецепта за пърхот, бактериални кожни инфекции и сърбеж.

котка плешиви петнаСнимка: iStock

Често проблемите с кожата и плешивостта при гальовните приятели идват от проблеми, свързани с половите хормони при котки, които не са стерилизирани или кастрирани. Ако това е вашият случай - вероятно ще се наложи котката ви да премине през тази процедура, която е рутинна и рядко може да доведе до усложнения или неблагоприятен изход за гальовния приятел.

Вашият ветеринарен лекар ще насрочи последващи прегледи, ако е необходимо, за по-нататъшно лечение на всички основни причини, свързани с половите хормони на кожното заболяване.

Вижте още:

Защо котката ми губи козина на задните си крака

Как да спрем котка да скубе козината си

Виж още