Защо котката ми губи козина на задните си крака

котка козина Снимка: iStock

И ма няколко причини, които могат да накарат вашата котка да страда от „косопад“ на задните си крака. Ако забележите това състояние е препоръчително да заведете мяукащия домашен любимец на ветеринар, тъй загубата на коса може да бъде причинена от бълхи, хранителни алергии, бактериална инфекция или дори автоимунно заболяване. Състоянието на косопадът или алопецията при котките може да варира от лечимо до сериозно. Нека да научим кога можете да забележите тези признаци при мъркащия домашен любимец.

Контактен дерматит

Котките, както и хората, могат да страдат от дерматит поради алергична реакция. Контактен дерматит е, когато алергенът докосне кожата на котката. Алергените включват антибиотици, определени метали или материали, домакински химикали или растения като отровен бръшлян. Други симптоми могат да бъдат зачервена, сърбяща кожа, подутини и мехури по обезкосмените зони.

Бълхи

Слюнката на бълхите може да причини алергична реакция при котки. Гальовните приятели, които излизат на открито, са податливи на бълхи, външен паразит, който пробива кожата на котката и се храни с кръвта на животното. Тъй като бълхите имат много различни етапи от жизнения цикъл, обикновено е необходимо повече от едно лечение срещу бълхи. Когато бълхите хапят кожата на котката, слюнката може да причини дразнене, което да доведе до сърбеж, зачервена кожа, косопад и лющене. Оставени без лечение, бълхите също причиняват анемия при заразените котки и котенца, което понякога води до смърт.

Хранителни алергии

Често загубата на коса при котки се причинява от алергична реакция към определена храна в диетата на котката. Единственият начин за лечение на това е чрез провеждане на опити за елиминиране на храната, като се наблюдава положителната или отрицателната реакция на мяукащия домашен любимец към храни, които са били премахнати от диетата. Хранителните алергии, могат да включват прекомерно облизване, загуба на козина или възпалени петна по кожата.

Dogsandcats.bg

котка козинаСнимка: iStock

Фоликулит

Фоликулитът е заболяване, което причинява бактериална инфекция в космените фоликули. Въпреки че косопадът обикновено се появява по лицето и шията на котката, той може да се види и по тялото.

Алопеция

Макар и рядко, алопеция също е причина за пазане на козината при котки. Алопеция е автоимунно заболяване, което обикновено води до „невъзпалителна“ загуба на коса. Тоест няма признаци на зачервяване, сърбеж или струпеи по кожата на котката, а козината просто пада. Обикновено мъркащите животни могат да се възстановят сами след време, но въпреки всичко е добре да посетите ветеринарен лекар, за да прегледа животинчето.

Макар че козината на мяукащите животни може да пада много, особено в определени моменти на годината, има състояния, на които трябва да обърнем внимание. Ако забележите необичайно падане на козината - често около задните лапи - потърсете съвет от ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Вижте още:

Грижи за лъскава и здрава котешка козина

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

Виж още