Как да спрем котка да скубе козината си

Котка се мие Снимка: IStock

Х ората сме склонни да скумем косите си или да ядем кожичките на ноктите, когато сме нервни. Е, мяукащите животни също могат да имат сходни поведения, когато са под стрес. Макар че котките почистват старателно козината си по няколко пъти на ден, но има сигуации, в които те могат да прекалят и да се мият толкова интензивно, че да се образуват цели плешиви петна по тялото им. 

Алопеция при котки

Независимо от вида – котка, куче, човек – състоянието на загуба на коса е официално известно като алопеция, което се отнася до частична или пълна загуба на коса в област, където обикновено се намират косми. За хората това може да се отнася до косата на главата, а за котките алопецията може да засегне по същество всяка част от тялото им, която е покрита с козина.

Състоянието при котките понякога може и да се появи при раждането благодарение на недоразвитите космени фоликули. Обикновено обаче косопадът при бозайниците е симптом на основно заболяване, особено ако котката ви скубе собствената си коса.

Възможни причини за скубане на козината при котките

Котка се миеСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

За да спрете котката си да скубе козината си, ще трябва да установите точната причина за това поведение и да я лекувате по съответния начин. Най-честата причина котките сами да скубят косата си е, че кожата им сърби.

Ако забележите, че гальовният приятел се чеше и дъвче козината си или дърпа козина в основата на опашката, има голям шанс да имате вредители като бълхи, акари или дори кърлежи. Инфекцията с дрожди може да бъде друга причина за сърбеж и скубане на косата при котки, както и алергии към храна или околната среда.

В някои случаи котките могат да скубят косата си поради обсесивно-компулсивни разстройства или силна тревожност. Ако причината е свързана със стрес, можете да забележите натрапчиви навици в поддържане на козината като близане, късане на косми, дъвчене на лапи или преследване на опашка. Това състояние обикновено е резултат от неврологично разстройство или може да се използва като механизъм за справяне със стрес, безпокойство или страх.

Предотвратяване на скубането на козината

След като установите защо котката ви скубе косата, можете да лекувате проблема и да предотвратите повторната му поява. Ако гальовният приятел дъвче кожата си или скубе косата си поради паразити като бълхи, ветеринарният лекар ще предпише подходящо обезпаразитяващо лекарство против паразити.

Котка плешиво петноСнимка: IStock

Ако по вашата котка няма паразити, но тя все още постоянно чеше кожата си или дъвче части от тялото си, може да поговорите с вашия ветеринарен лекар за тестване за алергия. Ако подозирате, че алергията към съставка в нейната храна е това, което кара котката ви да скубе косата си, вашият ветеринарен лекар вероятно ще препоръча диета, която ще ви помогне да изолирате точния протеин, който причинява алергията.

Психологическа превенция на скубането на козината

Психологическото скубане на косата ще изисква малко по-различен подход към лечението и превенцията, но след като идентифицирате причината, която задейства натрапчивите тенденции на вашият мъркащ приятел. Някои котки ще се нуждаят от повече стимулация и време за игра, за да държат зъбите далеч от козината си, докато други ще се нуждаят от спокойна среда без стрес, за да не чешат натрапчиво кожата си.

За да определите правилното лечение за вашата котка, препоръчително е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да прецените ситуацията. Внимавайте за всичко, което може да предизвика безпокойство у котката ви, за да можете да предприемете стъпки за елиминиране на стресора от живота на домашния любимец.

Виж още