Плюсове и минуси на автоматичните хранилки за котки

автоматична хранилка за котки Снимка: iStock

А втоматичните хранилки за котки могат да имат своите плюсове и минуси. Някои ги смятат за чудесен помощен инструмент, който помага на заети стопани. Други изразяват опасения, че разчитането на машина за хранене може да доведе до негативно котешко поведение. Това разделяне ни накара да се зачудим – добра идея ли са автоматичните хранилки за котки? Безопасни ли са или има рискове?

Как работят автоматичните хранилки за котки?

В най-добрия случай автоматичните дозатори за храна предлагат удобно решение за моменти, когато не можете сами да нахраните котката си - независимо дали се дължи на късното работно време или вечерни планове с приятели. Те също така са полезни за рационализиране на сутрешната ви рутина или за премахване на събуждането на нетърпелива котка в 5 сутринта.

автоматична хранилка за коткиСнимка: iStock

Съвременните родители на котки ще оценят по-модерните модели, които са оборудвани с видеокамери, възможности за запис на глас и приложения за следене на диетата.

Dogsandcats.bg

Някои хранилки дори могат да ограничат кражбата на храна сред домашните любимци.

В крайна сметка автоматичните хранилки предлагат на стопаните на котки спокойствието, че техният котешки приятел няма да остане гладен. И като повечето технологии за домашни любимци, има различни начини, по които те постигат това.

  • Хранилки, които използват гравитацията, за да пускат гранули

На най-основното ниво имате този тип хранилки, които работят, като използват гравитацията. Вертикалният дизайн позволява на сухата храна непрекъснато да пълни купата с храна на вашата котка, докато се храни. Като цяло тези видове хранилки не се препоръчват, защото някои котки могат наистина да се възползват и да преяждат с такъв тип хранилка, който позволява винаги пълна купа с храна.

автоматична хранилка за коткиСнимка: iStock

  • Автоматични хранилки, които работят най-често с мобилно приложение

Програмируемите хранилки за котки, позволяват на потребителите да планират порционирани хранения предварително. Някои работят на електричество, други използват батерии, а много използват и двете. Тези хранилки дозират храна от бункер, според вашите инструкции. Часовете и размерите на храната се въвеждат директно на цифровия дисплей на хранилката.

Други програмируеми хранилки за котки са проектирани да позволяват на потребителите сами да разпределят храната в отделни отделения, които се въртят на въртележка. Този подход изисква малко повече усилия предварително, но позволява по-точни размери на порциите.

  • Хранилки, които допускат само определени домашни любимци да се хранят

Едно от по-интересните постижения в света на хранилките за домашни любимци е използването на микрочипове и RFID технология. Тези джаджи правят храната достъпна само за определени домашни любимци, така че имат най-голям смисъл в домакинство с много домашни любимци, където кражбата на храна е проблем. Ако имате две котки, но едната е с наднормено тегло и вечно краде храната на другата, може да закупите такава хранилка. Програмирате я да отчита чипа на другата котка и когато тя се приближи до хранилката - тя се отваря. Ако другият мъркащ приятел се появи в опит да открадне храна - хранилката няма да позволи, тъй като ще се затвори.

Какво казват ветеринарите за автоматичните хранилки за котки?

Основните опасения, свързани с автоматичните хранилки, са безопасността и надеждността. И правилно – никой не иска котката му да гладува или да развие лоши навици. И така, трябваше да попитаме: Дали разчитането на машина за хранене на нашите котки е добра идея?

В някои случаи да. Но трябва да имаме предвид неща, които може да се объркат с този тип хранилки.

Да отидете на почивка и да оставите котката си сама с хранилка може да звучи като добра идея, но има толкова много неща, които могат да се объркат в този сценарий. Автоматичните хранилки са по-добри за използване, когато сте вкъщи и можете да проверявате дали работи правилно от време на време.

автоматична хранилка за коткиСнимка: iStock

Като всичко автоматизирано, хранилката може да се повреди. И любопитните котки могат да я обърнат в опит да се доберат до храна. Като такава, автоматичната хранилка е лош заместител на надежден човек, който да идва да се грижи за мъркащия ви приятел.

Ако ваканцията ви ще продължи повече от няколко дни, определено трябва да накарате някой да провери котката ви, за да се увери, че е в безопасност и е здрава. Монтирането на камера също може да помогне, тъй като така може да проверите дали всичко е наред с гальовния приятел и дали той получава храната си.

Въпреки това автоматичните хранилки имат много ползи. Котешки родители, които работят на различен график и не винаги могат да бъдат вкъщи по време на хранене, ще имат полза. Както и онези, които имат случайни задължения далеч от дома.

В тези случаи е разумно да тествате захранващото устройство няколко пъти, докато присъствате, за да наблюдавате как вървят нещата. Това ще разсее страховете относно точното и навременно разпределяне на порциите от хранилката. И тъй като котките обикновено не харесват нови неща, това ви дава възможност да видите как ще реагират на това ново допълнение: страхуват ли се от него? Опитват ли се да го съборят? Изяждат ли цялата храна, която раздава?

Съществува ли опасност от нежелано поведение при котките, ако им не се предоставя от собственика?

котка и хранаСнимка: iStock

Въпреки че храненето на котка наистина може да увеличи шансовете тя да развие някаква привързаност към вас, това не означава непременно, че ще ви „обича“, само защото я храните. Любовта на котката към собственика ѝ се развива чрез други дейности за свързване като говорене, галене и игра с тях – така че ако прехвърлите отговорностите за хранене на машина, не трябва да има никаква промяна в поведението на вашата котка към вас.

Ако редовно общувате с котката си, използването на автоматична хранилка не трябва да променя начина, по който мъркащият приятел ви възприема. Просто не използвайте хранилката като причина да оставяте котката си сама за дълги периоди от време, мислейки, че всичко, от което се нуждае, са храна и вода.

И в крайна сметка - автоматичните хранилки добра идея ли са за котките?

Те могат да бъдат от чудесна помощ и няма спор в това! Ако се използват с редовно наблюдение, автоматичните хранилки са безопасни и няма да навредят на връзката между вас и вашия домашен любимец. Но е важно да не използвате автоматична хранилка като заместител на контакт с друг човек, който да се грижи за котката ви. Също така ще искате да тествате старателно нова хранилка, преди да оставите котката си сама с такава, за да прецените риска от неизправности - или незаинтересована котка.

Виж още