Поява на брадавици при котките

котка ветеринар Снимка: iStock

И зскачащи магически, сякаш неочаквано, брадавиците са груби израстъци, които стърчат от кожата. Те могат да се появят при хора от всякакви възрасти, като причините могат да са различни.

Но брадавиците не засягат само хората. Над 100 уникални вида вируси причиняват брадавици при всички животински видове, включително нашите домашни котки и по-често кучета. Хубавото е, че тези неприятни подутини често са доброкачествени. Но имайте предвид, че ако имате котка на възраст над 10 години, папиломите могат да доведат до образуването на котешки мултицентричен плоскоклетъчен карцином като котешка болест на Боуен.

Ако вашата котка е била заразена с папилома вирус, ще искате да знаете повече за брадивиците и как да помогнете на мяукащия домашен любимец.

Какво причинява брадавици при котките и как те се развиват

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много котки носят вируса на папилома, както и други вируси, безсимптомно или без да показват никакви клинични признаци. Следователно, ако вашата котка е здрава, може дори никога да не разберете, че има вируса, защото брадавиците няма да се развият. Въпреки това, ако вашата котка е млада, нейната имунна система е незряла и тя няма да може да се пребори с инфекциите, поради което е по-склонна към развитие на папиломни брадавици.

По същия принцип, ако мъркащият домашен любимец е на доста години, не е изключено да има по-слаба имунна система и да развие по-сериозно състояние.

Папилома вирусът може да се предаде чрез директен контакт от заразен домашен любимец, но може да се крият в околната среда като легла, играчки, храна и купички за вода.

Коварната атака започва, когато вирусът получи достъп до тялото през всяка област на кожата, която е омекотена от влага, като порязвания, ожулвания и ухапвания от насекоми от кърлежи, бълхи и комари. Веднъж влезли, папиломните вируси нахлуват в клетките на котката, вмъквайки своята генетична информация в ДНК на котката. Този процес нарушава нормалното клетъчно делене, което кара клетката да се дели необичайно и по-често.

И колкото и да е странно, брадавиците често изчезват спонтанно, докато котката ви бавно развива имунитет към тях.

Какви проблеми могат да причинят брадавиците на котките

Брадавиците при котките могат да се възпалят, инфектират или понякога просто да изчезват. В тези случаи вашият ветеринарен лекар често препоръчва хирургично отстраняване.

Както при хората, брадавиците се появяват и изчезват по собствено време и освен това често не причиняват никакви проблеми. Всъщност всичко зависи от здравето на мяукащия спътник. При здрави котки брадавиците няма да се разпространят в други части на тялото и да регресират сами. Обратно, имуносупресираната котка няма способността да отблъсне атаката на вируса и ще се появят повече брадавици.

Хората можем ли да се заразим с брадавици от котката си

Подобно на човешките брадавици, котешките са заразни само за други котки. Брадавиците са специфични за вида израстъци, така че вие и вашето семейство не трябва да се притеснявате, че ще заразите брадавици от вашата котка.

Как се лекуват котешки брадавици

котка ветеринарСнимка: iStock

За щастие, брадавиците често изчезват сами без операция, защото вашата котка развива имунитет към вируса. За съжаление обаче или по-възрастни гальовни животни може да настанат усложнения. Обикновено се препоръчва лечение под формата на операция. Същото важи и за всички брадавици, които не регресират сами в рамките на няколко месеца.

Брадавици при котки с намален имунитет

Котешката болест на Боуен поразява котки с потисната имунна система, когато са на възраст над 10 години или са болни. Брадавиците в този случай се появяват като множество дискретни червени, черни или кафяви петна и подутини и се развиват поради наличието на папиломен вирус.

Тези лезии, подобно на други брадавици, растат на повърхността на кожата, в крайна сметка се превръщат в тумор, който се разпространява в подлежащите тъкани, но вероятно няма да се разпространи в други части на тялото. За съжаление нито едно лечение до момента не е доказано напълно успешно. Има известна надежда обаче, че лечения като криотерапия или замразяване, локализирано облъчване и локални лекарства могат да контролират лезиите първоначално.

Виж още