Ползи от ранната кастрация при котките

котка при ветеринар Снимка: iStock

И ма противоречиви мнения относно най-доброто време за кастрация на котка и до известна степен това може да бъде повлияно от начина на живот на всяка отделна котка. Въпреки това е важно да се има предвид, че котките могат да достигнат полова зрялост още от четири месеца, което означава, че има голяма вероятност младите женски котки да забременеят, ако не са стерилизирани, а мъжките котки също могат да се чифтосват с женски, раждайки нежелани котенца.

Един от недостатъците на ранната бременност е, че женските котки в крайна сметка раждат котенца, когато самите те са още котенца, което може да има отрицателно въздействие върху тяхното здраве и благосъстояние. Много спасителни центрове вече са пълни с котки и котенца, които се нуждаят от домове, така че по-голямата популация прави оцеляването им (и намирането на домове) все по-трудно.

Кои са предимствата на ранната кастрация/стерилизация при котките

котка при ветеринарСнимка: iStock

 От човешка гледна точка може да звучи жестоко да подложим на тази процедура мъркащия спътник, докато той е толкова млад, но от друга страна това е рутинна процедура и има повече ползи отколкото негативи:

Dogsandcats.bg
  • Предотвратяване на прекомерната вокализация разгонването при женските.
  • Разходите за кастрация са по-малки в сравнение с тези за грижа и хранене на котило от котенца.
  • По-малко стресиращо е за млада женска котка да бъде стерилизирана, отколкото да има котило с котенца в ранна възраст.
  • Намалена вероятност мъжките котки да се бият, след като достигнат полова зрялост.
  • Както мъжките, така и женските котки са по-малко склонни да заразят инфекциозни заболявания като котешки грип или котешка левкемия поради чифтосване и битки с други котки.
  • Мъжките котки са по-малко склонни да бъдат наранени при бой, например, абсцеси от ухапване от котка или сериозна травма поради пътнотранспортно произшествие.
  • Мъжките и женските котки са по-склонни да маркират с урина, ако не са кастрирани, преди да станат полово зрели, така че ранното кастриране може да предотврати маркирането при разгонване.
  • Рискът от поява на някои видове рак при женски котки се намалява, ако са кастрирани преди шестмесечна възраст.
  • По-младитете котенца се възстановяват по-бързо и може да изпитват по-малко болка след кастрация в сравнение с по-възрастните котки.

Има ли някакви недостатъци при ранната кастрация на котки?

котка при ветеринарСнимка: iStock

Исторически е имало някои опасения около ранното кастриране на котки, но по-нови доказателства показват, че няма недостатъци от кастрирането на котки на възраст около четири месеца. Ранната кастрация не причинява проблеми с развитието, поведението или здравето на котката. Подобрените хирургични техники, анестезиращите лекарства, оборудването и грижите за пациентите означават, че рисковете, свързани с анестезията на котенца, сега са по-ниски, отколкото преди няколко години.

Ако имате въпроси и притеснения относно тази процедура - не се стеснявайте да се обърнете към ветеринарния си лекар. Той със сигурност ще отговори на всички ваши въпроси, ще прегледа животинчето ви и ще определи коя е най-подходящата възраст за кастриране или стерилизиране въз основа на здравето, възрастта и начина на живот.

Виж още