Ползите от тиквата за котките

котка и тиква Снимка: Pixabay

М оже би ще се изненадате, но мъркащите животинчета не само могат да консумират тиква, но и тя има някои ползи за тях. Тя е много добър източник на фибри, което много помага при котки, които страдат от запек.

Тиквата е много добър избор за мъркащи приятели с наднормено тегло, тъй като дава усещане за ситост, а в същото време калориите им не са високи. Също така, включването на тиква като лакомство би могло дори да помогне за предотвратяването на космените топки в стомаха.

И не на последно място, тиквата е добър източник на витамини А и C, които помагат за поддържането на зрението и силната имунна система, а съдържанието на цинк подпомага здравето на кожата и козината на мъркащия приятел.

Как да сервирам тиква на котката ми

Може би сте забелязали, че някои котешки храни съдържат тиква като „гарнитура“ към месото. Все пак, ако готвите за себе си, можете да дадете малко количество на гальовния приятел, като разбира се, не трябва да я овкусявате с нищо. В никакъв случай не хранете мъркащия си спътник с консервирани варианти, тъй като те съдържат аромати и захари, които не са здравословни за котката ви.

Dogsandcats.bg

Можете да храните с тиква мъркащия си спътник, като я смесвате с основното му хранене или пък като лакомство.

Все пак, не забравяйте, че тя не следва да замества месото, нито да го превъзхожда като количество!

Съществува ли риск за котките от храненето с тиква

Тиквата е относително безопасна добавка за гальовния приятел. Въпреки че е малко вероятно тиквата да разстрои стомаха на котката ви и, ако прекалите с количествата, може да се стигне до диария. В случай че това стане, най-добре е да пропуснете следващата порция тиква.

Също така, не трябва да давате на мъркащия ви приятел парче, което има кожа или семки, тъй като това ще раздразни стомаха му.

Макар и мъркащите животни да са много чувствителни на тема хранене, все пак има някои човешки храни, които можете да споделите с тях. В случая, тиквата е добър избор, стига да не е овкусена с абсолютно нищо. Следващия път, когато приготвяте за себе си, не пропускайте да почерпите и мяукащия приятел и да видите дали му харесва.

Вижте още:

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Могат ли котките да хапват боровинки

Виж още