Могат ли котките да хапват боровинки

котка и боровинки Снимка: iStock

М оже би ще се изненадате, но тези невероятно вкусни плодове са не само полезни за нас, хората, но и за мъркащите ни спътници! Боровинките съдържат витамини, антиоксиданти, фибри и други вещества, които помагат за укрепване на здравето на мяукащия ви приятел по много начини - от подпомагане на функцията на пикочните пътища до борба с рака!

Все пак, не забравяйте, че мъркащите животни са месоядни и имат нужда предимно от протеини в менюто си. Също така, те нямат специфичен рецептор за сладки неща и не може да се каже, че идентифицират сладките аромати или вкусове. Въпреки това, биха могли да консумират малки количества боровинки и това всъщност ще се отрази положително на здравето им.

Ползите от боровинки за котки

Боровинките се считат за суперхрана, която осигурява допълнителни ползи за здравето. Въпреки че повечето изследвания за плюсовете ѝ са правени върху хора (и в по-малка степен кучета), котките също могат да се възползват от полезните вещества на боровинките.

Тези плодове съдържат високи нива на антиоксиданти, които могат да забавят процеса на стареене и дори могат да се борят с рака. Боровиновите влакна могат да помогнат за намаляване на възпалението в цялото тяло, потенциално облекчавайки състояния като артрит и възпалително заболяване на червата. Артритът може да се появи при мъркащите приятели с наднормено тегло, когато напреднат във възрастта.

Dogsandcats.bg

Потенциални опасения за здравето

котка яде лакомствоСнимка: iStock

Въпреки че е безопасно и дори полезно да нахраните котката си с малки количества боровинки като лакомство в допълнение към нейната пълноценна и балансирана храна за котки, трябва да сте информирани за някои негативни ефекти.

Напомняме, че мъркащите животни трябва да консумират предимно месо! Всичко останало би било допълнение към менюто, но нищо не трябва да замества месото. В тази връзка, ако мяукащият ви приятел хапне твърде много плодове или зеленчуци, това може да му причини стомашно разстройство. Затова трябва гальовният домашен любимец да консумира единствено висококачествена храна, която да отговаря на хранителните нужди.

Всичко различно от котешка храна, включително боровинките, трябва да съставлява не повече от 10% от общата диета на вашата котка. Можете да дадете на гальовния домашен любимец да ги опита като лакомство, като той може да хапне от една до три боровинки на ден.

Какви боровинки могат да ядат котките

Котките могат да ядат пресни или сготвени боровинки. Всъщност, съществуват котешки храни, които съдържат боровинки като съставка. Отделно, тези плодове са мокри, което ги прави сочни и могат да бъдат интересни за мяукащия приятел. Бихте могли да ги сервирате цели, да ги нарежете наполовина или да ги натрошите.

Все пак, ако мяукащият ви приятел не прояви интерес към тези плодчета - не го насилвайте. Просто боровинките не са неговото нещо.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Виж още