Помнят ли котките, че са били изоставени?

домашна котка Снимка: iStock

З а съжаление твърде много мъркащи животни биват изоставени, изхвърлени, загубени или избягали. Разбира се не на всички историята е такава, но процентът по цял свят е висок. Приютите за животни приемат възможно най-много от тези изоставени животни и правят всичко възможно да им намерят нови домове.

Дори при най-добрите сценарии и перфектните осиновявания обаче не можем да изтрием миналото на котката. От момента, в който домашен любимец бъде оставен отстрани на пътя или захвърлен, те се променят завинаги. Въпросът, който много спасители на животни си задават, е „помнят ли котките, че са били изоставени?“ И ако е така, какво можем да направим, за да помогнем?

Краткосрочната памет на котките

домашна коткаСнимка: iStock

Подобно на хората, котките имат два различни типа памет. Краткосрочната памет е способността да се помнят факти и информация до минути. Така котките разбират, че сте скрили торбата с лакомствата зад гърба си.

Dogsandcats.bg

Проучвания върху котешката краткосрочна памет дават широк спектър от отговори за това колко добре котките помнят нещата. Проучване от 2006 г. например установява, че котките имат много ограничена краткосрочна памет (само няколко секунди), когато става дума за намиране на скрити предмети. Друг експеримент, проведен през 2007 г., обаче открива, че котките имат отлични краткосрочни спомени, когато са изправени пред визуални и физически предизвикателства. В това проучване котките са насърчавани да вървят по пътека, която изисква от тях да прекрачват препятствия.

Дори когато мъркащите приятели вече не виждат препятствията, те си спомнят, че са там и успешно ги прекрачват. Този експеримент също използва повторение, което учените смятат, че подсилва краткосрочната памет.

Трудно е да се каже точно колко една котка помни краткосрочни събития, но сайтът PetMD съобщава, че котешките спомени са особено силни, когато става въпрос за собственото им оцеляване и благополучие. Те ще запомнят къде случайно сте изпуснали лакомство под дивана, но може да не се интересуват да запомнят нещо друго, което не е пряко свързано с храна, вода или подслон.

Котките могат ли да запомнят, че са били изоставени?

домашна коткаСнимка: iStock

Да бъдат изоставени от някой, на когото преди са разчитали за оцеляване, е както емоционално, така и физически задействащо. Попадането в нова среда или внезапното оставане без обичайните удобства е невъзможно да се игнорира. Всъщност свързаните с това негативни емоции обикновено са достатъчно силни, за да създадат спомени, които траят много по-дълго.

Експертите съобщават, че когато една котка си спомня събития, тя най-вероятно не възпроизвежда преживяването като филм в главата си, както хората са склонни да правят.

Силата на дългосрочната памет при котките

Подобно на краткосрочната памет, дългосрочната е особено силна, когато е свързана със събития, които пряко засягат текущото им оцеляване и благосъстояние. Потенциално още по-въздействащи обаче са емоциите, които котката изпитва по време на това конкретно преживяване. Колкото по-силна е емоцията, толкова по-вероятно е котката да я запомни.

Дали една котка ще си спомни точния момент, в който е видяла своето безотговорно човешко изгонване обаче, е различно от това да си спомня чувствата, свързани с това преживяване. Експертите съобщават, че когато една котка си спомня събития, тя най-вероятно не възпроизвежда преживяването като филм в главата си, както хората са склонни да правят. Вместо това те си спомнят силните емоции, свързани със събитието.

домашна коткаСнимка: iStock

Една изоставена котка няма да си спомни как е бил облечен техният човек последния път, когато го е видяла или дори дали е била в кола и как се е случило така, че се озовава съвсем сама. Мъркащите животни обаче ще си спомнят чувствата на страх, стрес и обърканост.

Изоставянето винаги е травмиращо. Знаейки това, повечето експерти, които изучават поведението на котките са съгласни, че мяукащите животни са повече от способни да си спомнят факта, че някога са били изоставени от хора, на които са имали доверие. Емоциите, които се свързват с това преживяване, вероятно са толкова силни, че котката може да задържи тези запазени чувства с години.

Senior Cat Wellness казва, че котките потенциално могат да запомнят значими чувства и събития до 10 години. Тази способност обаче намалява, когато те остаряват и губят мозъчни клетки, използвани за памет. Също така се смята, че по-възрастните гальовни приятели са по-склонни да бъдат засегнати от изоставяне, отколкото котенцата. Това е така, защото са имали повече време да свикнат с хората, ежедневието и околната среда.

Как да помогнете на вашата наскоро изоставена котка

Ако подозирате, че новата ви котка си спомня, че наскоро е била изоставена, най-доброто, което можете да направите, е да ѝ осигурите стабилност и време. Дори и без допълнителната травма от изоставянето, на новоосиновената котка може да отнеме от един до шест месеца, за да се адаптира напълно към нов живот. Ако миналото на вашата котка е било особено тежко, може да отнеме още повече време, за да се почувства напълно удобно и сигурно в любящ дом.

Не е необичайно наскоро задомените котки да проявяват поведенчески проблеми, включително пропускане на тоалетната, постоянно криене и дори агресия. Американската асоциация за ветеринарна медицина също съобщава, че някои котки, преминаващи през голяма промяна, развиват „болестно поведение“, дори ако са здрави. Всички тези поведения предполагат, че котката се чувства стресирана, уплашена или объркана.

Вероятно осъзнават, че са загубили нещо (стабилността от предишния си дом) и ще им отнеме време да осъзнаят какво също са спечелили.

домашна коткаСнимка: iStock

Говорете с вашия ветеринарен лекар, ако се страхувате, че здравето на вашата котка е сериозно застрашено, но повечето новоосиновени котки трябва да се отърват от стреса на осиновяването. Оставете ги да изследват новия си дом със собствено темпо и им предложете награди и положително стимули, когато поведението им е добро.

Осигуряването на стабилност и привързаност често е най-добрият начин новите собственици да помогнат на котката да преодолее тревогите и страховете, свързани с минали преживявания.

Да бъдете любезни и търпеливи с новата си котка няма да изтрие спомена им, че е била изоставена. Това ще ѝ помогне да се излекува и да продължи напред. С времето травмата, която е преживяла, може да остане на заден план и тези нараняващи емоции вече няма да засягат ежедневието на вашата котка.

Виж още