Породата с къса опашка „Манкс“ - няколко любопитни факта

Манкс Снимка: iStock

Т ези очарователни, мъркащи приятели без опашка и с големи, кръгли очи определено заслужават вниманието ни. Затова в тази статия ще споделим няколко любопитни факта за тези котки.

1. Произхождат от остров Ман

Мистериозният Манкс произхожда от остров Ман, разположен в Ирландско море между Англия и Ирландия. Породата и обичан символ за този остров и е представена на пощенски марки, монети и произведения на изкуството.

Ако някога се окажете като турист там, няма да откриете недостиг на сувенири, свързани с тези котки.

МанксСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Те са без опашка!

Тези котки са добре известни със своята безопашата задна част, която е причинена от генетична мутация. Някои обаче се раждат със скъсена опашка, а някои дори имат няколко допълнителни прешлена в опашката си, които могат да размахват като обикновено коте.

През годините няколко мита се разкриват от хора, които се опитват да обяснят как тази котка е загубила опашката си. Един разказ твърди, че нападателите на викингите вярвали, че опашките са талисмани за късмет, така че майките котки отхапвали опашките на котенцата си, за да ги пазят.

Втори мит описва манската котка като последната, която се е качила на Ноевия ковчег. Нетърпеливият Ной затръшва вратата на ковчега като отрязва опашката на тъкмо влизащата котка.

Друг малко вероятен — всъщност невъзможен — сценарий предполага, че Манксът произхожда от хибридно потомство на котка и заек. Това би обяснило липсата на опашка на породата, дългите им задни крака и очарователната им походка.

3. За съжаление, те са склонни към вродени дефекти

Въпреки че намираме техните скъсени опашки за супер сладки, мутацията, която е отговорна за тази черта, също е несладкият виновник зад „синдрома на Манкс“. Котките, страдащи от синдрома на Манкс, страдат от гръбначни аномалии, които засягат централната нервна система на котката.

МанксСнимка: iStock

4. Манкс котките имат заоблен вид

Освен характерната им липса на опашка, можете лесно да разпознаете Манкс по формата на тялото му. Тези котки имат кръгли глави, кръгли очи и дори заоблени задни краища.

5. Манкс котките имат личност, подобна на куче

Тези ориентирани към хората котенца са нежни и привързани. Много фенове на породата свързват игривото им поведение с кучешки характеристики.

Котката Манкс също е много интелигентна. Подобно на Мейн Куун, тези котки се радват на предизвикателството да научат нови трикове. Може да научите Манкс да играе на донасяне на играчки и те със сигурност ще оценят интерактивни играчки и хранилки за пъзели.

6. Те са мощни скачачи

Котката Манкс компенсира липсата на опашка с изключително мощни, удължени задни крака, което я прави опитен скачач.

Те също така имат ловки лапи, които му помагат да изследва шкафовете и дори да отваря кранове, така че внимавайте и ги обезопасете добре.

7. Те са едни от първите изложбени котки

МанксСнимка: iStock

Според Международната асоциация на котките котката Манкс е била една от първоначалните породи, които са се състезавали в разцвета на котешките изложби през 19-ти век. Те също са една от породите основатели, когато Асоциацията на любителите на котки стартира през 1906 г.

8. Манските котки имат отлични умения за лов

Превъзходните им ловни умения са направили тази порода популярна сред фермери и моряци, които искат да премахнат досадните гризачи.

Трябва да признаем, че има какво да обичаме в тази уникална порода котки. С котка Манкс няма да ви е скучно!

Виж още