Бурмила

Бурмила Снимка: Istock

Други имена

Burmilla

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 30-40 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

7 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Бурмила е една от най-новите признати породи. Историята започва в Англия, където баронесата Миранда фон Кирхберг закупила персийска мъжка чинчила за домашен любимец на съпруга си. Преди да го кастрират, той се кръстосва с женска бирманска котка. Котенцата се раждат в началото на 80-те години и баронесата моментално е завладяна от котилото, които имали впечатляващи плътни косми и нежен темперамент. Името на породата Бурмила идва от първите части на имената на „Бирман“ и „Чинчила“. Породата е призната около 90-те години от развъдниците и е сравнително рядка.

Външен вид

Котките от тази порода са средно големи, с елегантно и същевременно мускулесто тяло. Главата им е заоблена, а муцунката е умерено широка. Ушите са средно големи с леко заоблен връх. Очите могат да бъдат разнообразни на цвят – от зелени, зелено-златисти до жълтеникаво-златисти, като понякога потъмняват с възрастта. Цялостният външен вид наподобява този на бирманската котка, но е по-миловиден. Отличителната им черта е сребристата козина и отличителната по-тъмна окраска по носа, устата и очите. Козината на тези приятели може да бъде къса или дълга, като се среща в различни цветове – сребристо, черно, синьо, кафяво, кремаво, люляк, червено, шарка костенурка, точки и други. Макар че съществуват тези цветове, за породата е най-типичен сребристият цвят.

Характер

Бурмилата е независима котка, но въпреки това се привързва много към стопаните си. Тя съчетава палавата природа на котките Бирман със спокойствието на персийската чинчила. Бурмилата е общителна, интелигентна и игрива. Тя обича да се сгуши в скута или ръцете ви, или да легне до вас на дивана. Тя има много силно мъркане, което започва веднага щом докоснете ръката си до нея. Лесно се научава да отваря шкафове и си играе с всичко, което попадне пред погледа ѝ – малките вещи, оставени на шкафа веднага се превръщат в нейна играчка.  Обикновено се разбира с деца, други котки или кучета. Макар че породата е социална и обичат хората, все пак се радват на известна независимост и не е необходимо да бъдат постоянно забавлявани от хора или други животни.

Здраве

Бурмилата обикновено е здрава порода, въпреки че някои индивиди са склонни към определени заболявания. Поради кръстосванията с персийски котки, един от известните наследствени здравословни проблеми е поликистозната бъбречна болест.

Dogsandcats.bg

Грижа

Тази порода котки не изисква голяма поддръжка. Достатъчно е да я сресвате с подходяща четка два-три пъти седмично. Тези приятели се нуждаят и от грижи за ноктите, ушите и събите.

Хранене

Котките от тази порода не са капризни на хранене, така че достатъчно е да им осигурите пълноценна висококачествена храна за котки. След като бъдат кастрирани са предразположени към наднормено тегло, което е типично като цяло за мяукащите приятели, така че трябва стриктно да следите диетата ѝ. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Обичаща забавленията и игрите, но същевременно тиха и нежна, тази сладка по природа котка се разбира добре с деца и други животни.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още