Американска грубокосместа

Американска грубокосместа Снимка: Istock

Други имена

American Wirehair

Научно име

Felis catus

Размери

20-27 см. 30-40 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

10 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Подобно на Американския кърл, Американската грубокосместа котка също възниква в следствие на спонтанна мутация на популацията от домашни котки в Северна Америка. През 1966 г. в малка ферма в щата Ню Йорк се раждат пет малки котенца с необичайно груба козина. За съжаление само едно от тях оживява – двуцветно рижаво-бяло мъжко коте на име Адам.  За да се уверят, че котето не е свързано с някоя от съществуващите породи, проби от козината му са изпратени за анализ на известни британски развъдници и специалисти по генетика. Анализираните проби показват, че козината е уникална и не е свързана нито с Корниш Рекс, нито с Девън Рекс, които също имат по-груба козина. Генът, отговорен за козината е доминиращ, така че е нужен само един родител с него, за да произведе потомство от породата. Днес всички Американски грубокосмести са потомци на Адам. Тази порода все още е сравнително рядка.

Външен вид

Породата е средна по размер, мускулеста със съразмерно тяло. Главата е леко издължена, а изражението – миловидно. Очите са пропорционални, спрямо главата, средни по размер и закръглени. Муцунката е средна по размер. Връхчето на ушите е леко заоблено. Козината е различна от тази на останалите породи котки, което е уникалното за тази порода – твърда, плътна, нагъната, наподобяваща тел, откъдето идва и името ѝ на английски език. Цветът ѝ може да бъде всякакъв, а степента на твърдост на козината зависи от нейната пигментация.

Характер

Американските грубокосмести котки се радват на вниманието на семейството си, но въпреки това запазват своята самостоятелност. Те са любопитни и игриви и могат да се разбират с деца, други котки или кучета.  Те са активни и нежни, но без да стигат до крайности и да бъдат досадни. Американските грубокосмести котки са умни, игриви и независими. Когато не играят, обичат да се свиват до стопаните си и да предлагат успокояващи гушкане и мъркане. Тези котки са сладки, нежни и прекрасни членове на семейството.

Здраве

Тези породи са здрави и рядко страдат от генетични проблеми. Поради глубия характер на козината им, трябва да се внимава при къпане, ако го правите. Космите могат да бъдат по-податливи на накъсване отколкото при друхи породи.

Dogsandcats.bg

Понякога те също могат да страдат от по-голямо натрупване на ушна кал в ухото си, така че трябва да се проверяват и почистват.

Грижа

Козината може да бъде малко мазна заради мастната секреция на кожата - редовното къпане премахва това омазняване. Ушите трябва също да се почистват внимателно с памучен тампон когато къпете котето. Честото разресване на отличителната им козина може да бъде вредно, така че най-добре да го ограничите и правите когато е необходимо. Например, когато козината пада повече. Къпането би могло да помогне да се премахне мъртвата козина. За да се превърне този ритуал в приятен, а не бойно поле – погрижете се да научите котето на редовни бани от малко.

Хранене

Американската грубокосместа котка не е капризна. Хранете я с висококачествена храна два пъти дневно. Осигурете ѝ винаги чиста и прясна вода. Както с останалите породи – внимавайте с лакомствата и наднорменото тегло.

Деца и домашни любимци

Известно е, че тази порода е много толерантна към децата. Тези приятели обикновено се разбират добре с други домашни любимци. Твърди се, че влизат в унисон с чувствата на своите стопани и се опитват да покажат нежност и приятелство. Когато се чувствате тъжни или нямате настроение, те „включват мъркането си“ и сядат до вас, за да предложат подкрепата си.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още