Калърпойнт

Калърпойнт Снимка: Istock

Други имена

Colorpoint, Colorpoint shorthair

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 30-35 см.

Тегло

4 - 5 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

САЩ

История

Калърпойнт по принцип е вид оцветяване при котките, което се характеризира с тъмни крайници – глава, лапи и опашка и светло тяло. Най-типичния пример за тази окласка са Сиамските котки. Все пак, в някои регистри с официални породи, като Асоциация на любителите на котки (CFA), породата присъства под наименованието – Калърпойнт късокосместа (Colorpoint Shorthair). Тези котки приличат много на Сиамските, но се различават основно по вида калърпойнт оцветяване, което е т.нар „нетрадиционно“. Цветовете могат да бъдат комбинации от рижаво, кремаво, окраски тип костенурка и таби. Експериментите с цветовете започват около 40-те години във Великобритания с цел нови цветове на Сиамските котки. Първоначално опитите са съсредоточени във въвеждането на рижав и кремав цвят, чрез кръстосването на Сиамски с домашни късокосмести рижави котки. По-късно, в Северна Америка, при кръстосването са използвани Абисински и Американски късокосмести котки. Въвеждането на окраската таби добавя още десет цвята и шарки към цветовите разновидности. Популярността на новите цветове нараства с времето и през средата на 70-те години Асоциацията на любителите на котки в Северна Америка признава породата.

Външен вид

Калърпойнт се различават от Сиамците главно по цвета. Породата се среща в нетрадиционни цветове – различни нюанси на рижаво и кремаво, както и окраските тип костенуркова и таби. Те имат стройно, мускулесто тяло с издължени линии. Краката са дълги и слаби, като задните са по-дълги от предните. Опашката е тънка, издължена и завършваща с остър връх. Ушите са много големи и широки в основата. Очите са средни по размер, с формата на бадем и винаги са яркосини.

Характер

Породата е известна със своето приятелско отношение и желание за постоянен „разговор“. Те са добродушни и любвеобилни. Постоянно са в движение, имат нужда да играят и може да са много палави. Въпреки, че са изпълнени с енергия, много обичат да бъдат глезени и галени и го показват с продължително мъркане. Изключително много са чувствителни към настроенията и нуждите на стопаните си.

Здраве

Обикновено са здрави и дълголетни. Тъй като са тясно свързани със Сиамските, споделят някои наследствени заболявания, като например чернодробна амилоидоза, астма, вродени сърдечни дефекти, прогресивна атрофия на ретината и инфекции на пикочните пътища.

Dogsandcats.bg

Грижа

Котките Калърпойнт имат къса, фина козина, която е лесна за поддръжка. Препоръчително е да се сресват веднъж седмично с подходяща четка, за да се премахнат мъртвите косми. Както при всички останали котешки приятели, поддържайте ноктите подкъсени (ако се налага), почиствайте ушите и зъбите при нужда.

Хранене

Тези приятели трябва да се хранят с котешка храна, която може да е суха или мокра. Достъпът до вода е задължителен, като е добре да я сменяте сутрин и вечер, за да е свежа или да използвате фонтан.

Деца и домашни любимци

Тези котки са активни, така че със сигурност биха се чувствали комфортно в среда с деца или други домашни любимци.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още