9 породи котки със склонност към напълняване

Персийска котка Снимка: iStock

И звестно е и доказано от медицинската наука, че някои тела са по-склонни към неволно наддаване на тегло от други. Наднорменото тегло при котките е проблем, който се среща при мъркащи животни от цял свят и различни фактори влияят върху натрупването на повече килограми. Породата също може да играе роля и някои котки действително са по-разположени към затлъстяване по тази причина.

Представяме ви 10 породи котки, които имат предразположение към наддаване на тегло.

котка у домаСнимка: iStock

1. Сфинкс

На пръв поглед човек не може да си представи тази котка може да бъде с наднормено тегло. Въпреки това и тези мъркащи приятели могат да напълнеят, ако не им се обърне достатъчно внимание. Тъй като нямат тежка козина, която да прикрива „греховете им“, първият признак за наднормено тегло е коремът. За да поддържате вашия Сфинкс във форма ще трябва да се погрижите да му подсигурите достатъчно забавение и игри, за да може да се движи и да изразходва енергия.

Dogsandcats.bg

2. Бирманска котка

Този голям на размер мяукащ домашен любимец може да качи доста килограми, ако му позволим да си хапва твърде много. Трудно е да се откаже на погледа на тези миловидни приятели, но трябва да бъдете силни. По начало, тези породи не са твърде активни и обичат да се излежават с часове, за предпочитане - в скута на собственика си, така че със сигурност трябва  да внимавате с порциите и да насърчавате гальовния приятел да играе повече.

3. Рагамъфин

котка у домаСнимка: iStock

Известна с това, че е една от най-спокойните и толерантни породи, особено с деца и други домашни любимци, но същото това спокойствие може да доведе до обездвижване и съответно - излишни килограми. Погрижете се да черпите мяукащия приятел с нискокалорични лакомства и да насърчавате игрите и забавленията.

4. Екзотична късокосместа

Екзотичната късокосместа котка е голяма котка, която може да тежи повече от обикновено, но може да стигне твърде далеч, ако се залежи. Тези котки имат плоско лице и къс нос, което може да им пречи да си поемат въздух, ако играят буйно, но затова може да се концентрирате в здравословна диета, съставена от висококачествена храна.

5. Американска късокосместа

Невниманието към диетата при тези мъркащи приятели може да доведе до наддаване на тегло. Тъй като тези котки някога са били чудесни ловци на мишки - може би точно такъв вид играчка ще свърши чудесна работа за ежедневни упражнения и раздвижване.

6. Британска късокосместа

Тези плюшени котки имат копринена козина и миловидно лице, но и са доста мързеливи. Хубавото е, че едва ли ще счупят някоя ваша вещ, катерейки се по рафтовете. Важно е да играете с този мъркащ приятел и да го насърчавате да се движи, защото иначе той просто ще спи сладко-сладко в продължение на целия ден и може да натрупа някой друг излишен килограм.

7. Калърпойнт

Колорпойнт е роднина на стройната сСиамска котка, но на тези приятели им е по-трудно да запазят добрата си форма с напредването на годините. Те са много общителни, но също така и много спокойни - точно типът, който е идеален социален спътник. Те също обичат да ядат, така че лакомствата трябва да бъдат ограничени до нискокалорични. В комбинация с ежедневни игри можете да поддържате вашата вашия мяукащ Калърпойнт толкова слаб и елегантен, колкото през през първите си години.

8. Манкс

котка у домаСнимка: iStock

За разлика от някои от предишните породи в списъка, Манкс не е типично голяма котка - но е с набито телосложение. Характеристика, която отличава този мъркащ приятел е късата опашка. Тези котки трябва да внимават дали си похапват твърде много лакомства, защото могат да качат излишни килограми.

9. Персийска котка

Персийката е един от най-популярните домашни любимци в цял свят и тази порода често е склонна да посещава ветеринаря заради проблеми с наднорменото тегло. Тъй като това е порода с къс нос, не се препоръчват усилени упражнения, а кратки ежедневни почивки за игра, заедно със стриктно планирани часове за хранене и само ограничени здравословни лакомства.

Ще завършим с напомняне, че проблемът с наднорменото тегло е много често срещан при домашните котки и трябва да се отнесем сериозно към това. Дори и на пръв поглед мека и пухкава котка да звучи приятно, излишните килограми са опасни за нейното здравето. Качествената храна по график и ежедневните игри и забавления със сигурност ще поддържат вашия гальовен спътник в здравословно тегло.

Вижте още:

Прехранвам ли котката си?

Затлъстяване при котките

Как да помогна на котка с артрит

Виж още