Европейска бурманска котка

Европейска бурманска котка Снимка: Istock

Други имена

European Burmese

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 35-40 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Мианмар (Бирма)

История

Европейската бурманска котка, е свързана с Бурманската, както името подсказва. Историята на тези приятели е една и съща- те водят началото си от Мианмар, когато моряк подарява котка на д-р Джоузеф Томпсън, който по това време служи във военноморския флот на САЩ. След като се връща в родината си, той започва развъждането на Бурманската котка. Не е ясно как точно тези приятели пристигат в Европа и кога точно започват да се разграничават от Бурманската порода, за да се кръстят „Европейска бурманска котка“. Със сигурност се знае, че за европейският вариант, развъдниците чифтосват Сиамци и Британски късокосмести, което дава по-голяма гама от цветове, в които тези приятели се срещат. Освен по цвета, двете породи се различават и по някои характеристики на тялото.

Външен вид

Европейските бурмански котки имат известни разлики във външния вид в сравнение с Бурманските котки – както в цвета, така и в пропорциите на тялото. Европейската бурманска има заоблено, нежно тяло, което не е много издължено. Горната част на главата е закръглена, а скулите са широки. Очите варират от жълт до кехлибарен цвят. Ушите са със среден размер, леко наклонени напред и със заоблени връхчета. Опашката е средна по дължина, стесняваща се до заоблен връх. Окосмяването е късо, приличащо на сатен и се срещат в десет различни цвята: кафяво, синьо, шоколадово, люляково, червено, кремаво, както и с окраска тип костенурка в кафяво, синьо, шоколадово и люляково.

Характер

Котките от тази порода са приятелски настроени и енергични. Обичат да използват гласа си, който е мек и сладък. Отличителни са със своето любопитство, разглеждат всичко много внимателно и опознават всяко кътче в къщата. Те са много интелигентни и обичат човешката компания, така че не ги оставяйте сами за дълго време. Следват стопаните си през цялото време, независимо какво правят и не обичат да бъдат игнорирани. Тъй като са много игриви, научават лесно трикове и команди, включително - могат да се обучат да бъдат разхождани на каишка.

Здраве

Някои от Европейските бурмански котки са склонни към натрупване на зъбен камък и гингивит, което може да доведе до пародонтоза и да причини загуба на зъби, така че грижата за тях е задължителна. Други представители са чувствителни към анестезия.

Dogsandcats.bg

Грижа

Евроепйските бурмански котки имат мека и къса козина, което я прави лесна за поддръжка. Препоръчително е да я сресвате веднъж седмично, за да премахнете мъртвите косми. Предвид, че тези приятели имат проблеми със зъбите, добре е да се грижите за тях, като ги миете с одобрена от ветеринар паста за зъби.

Хранене

Упражненията и приема на висококачествена храна са ключови за поддържането на здравето на Европейските бурмански котки. Това от което се нуждаят е качествена храна за котки – суха и мокра. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Тези котки са активни и социални, което ги прави идеални за семейства с деца и домашни любимци. Те обичат вниманието от децата, които се отнасят към тях с уважение. С радост ще играят с други котки и добронамерени кучета.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още