Как да поставим каишка на котка

котка каишка Снимка: iStock

П оставянето на каишка на мяукащия домашен любимец може да бъде истинско предизвикателство, а за някои котки - дори невъзможно. И все пак, ако котката ви изглежда приключенски настроена и не се противи силно върху всеки опит да поставите каишка около врата ѝ - може да отвори съвсем нов свят от възможности както за вас, така и за нея.

Разходките на открито могат да внесат голямо разнообразие в иначе скучния живот у дома, особено ако имате активен гальовен приятел, който видимо изглежда готов за приключения. И все пак, от ключово значение е да обучите котката си да свикне с каишката или нагръдника и усещането преди да започнете да излизате на разходки.

Преди да започнете да обучавате котката си да ходи на каиша, ще ви трябват няколко неща: много лакомства за котки, котешка каишка/нагръдник и повод. Ако за първи път ви предстои да поставите каишка - идваме на помощ!

Започнете от запознаване на котката с каишката

котка каишкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да въведете нашийника и каишката, мъркащият приятел трябва да свикне с тези аксесоари. Извадете ги и ги поставете някъде близо до играчките на котката ви. Той със сигурност ще прояви интерес към тях и може дори да започне да играе. Все пак, можем да се съгласим, че дълга връв е чудесна за хапане и гонене. Въпреки всичко, внимавайте играта да не стане твърде бясна и котката ви да омотае дългата връв около врата си, което би направило ситуацията опасна.

Можете дори да дадете лакомство на мъркащия приятел, за да може да свързва появата на каишката с вкусна награда.

Поставете каишката на котката си

След като гальовният домашен любимец е свикнал с този предмет, вече си е поиграл с него няколко дни подред е време да се опитате да поставите каишката на врата му. Разкопчайте закопчалките и се подгответе за опитите. Можете да хванете нежно котката си за задната част на врата, за да ѝ дадете сигнал да не мърда. Подгответе и лакомство, с което да наградите мъркащия приятел по-късно.

Ако котката ви не мърда или поне не твърде много - опитайте да закопчаете нашийника. Хубаво е да правите това в част от деня, когато котката ви е сравнително спокойна. Ако решите да опитате по време на игра и когато мъркащият домашен любимец е активен, може да не успеете, тъй като котката ви най-вероятно ще иска да си играе с каишката и няма да стои мирно. Затова подберете момент, в който домашният любимец е спокоен.

Когато успеете да поставите каишката - дайте лакомство на котката си и я похвалете. След това я оставете да походи с този нов аксесоар у дома, за да свикне с усещането. Не се изненадвайте, ако се опитва да махне каишката си - това е съвсем нормално поведение.

Тренировки у дома

котка каишкаСнимка: iStock

Преди да излезете навън с мъркащия приятел - въведете и повода и правете упражнения у дома как разхождате котката си. Трябва да отбележим, че не можете да очаквате от мъркащия приятел да ходи спокойно до вас докато е вързан. В началото котката ви със сигурност ще се чувства странно и няма да е сигурна накъде да се движи.

Можете да започнете с кратка разходка на балкона, като държите каишката внимателно, така че мъркащият приятел да е в безопасност. Повтаряйте тези тренировки, докато не се убедите, че котката ви е свикнала и е готова за приключения навън.

Преди първото излизане - уверете се, че каишката е достатъчно стегната, така че котката ви няма да се изхлузи и да избяга, но от друга страна - да не е твърде стегната и да причинява дискомфорт на мъркащия домашен любимец. Също така - обезпаразитете мъркащия домашен любимец, ако е дошло време за това и проверете дали ваксините са актуални, за да избегнете неприятности свръзани със средата навън.

Разходките с котка могат да бъдат забавни както за нея, така и за вас, стига мъркщият домашен любимец да е с приключенски характер. Не забравяйте, че ако котката ви е плашлива и не проявява никакъв интерес към поставянето на каишка или излизането навън - не я мъчете и уважете това, че тя просто е котка, която предпочита спокойствието на дома.

Вижте още:

С котка на море: мисията възможна?

Съвети как да вземем котката си на почивка с нас

12 породи котки, които обичат разходките навън

Виж още