Сноушу

Сноушу Снимка: Istock

Други имена

Snowshoe

Научно име

Felis catus

Размери

20-33 см. 30-45 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

САЩ

История

Тази синеока прекрасна котка се появява естествено през 60-те години във Филаделфия, Пенсилвания, в развъдник за Сиамски котки на селекционерa Дороти Хиндс-Догерти. В котилото се раждат Сиамски котенца с чисто бели лапички. Това й дава идеята да създаде нова порода, която винаги да има бели лапички. Дороти продължава да кръстосва тези котета със Сиамски докато усъвършенства породата. Решава да я кръсти Сноушу (в превод от англ. – „snowshoe“ - снегоходка). Международната фелиноложка организация приема породата през 90-те години.

Външен вид

Тъй като Сноушу е кръстоска между Сиамска котка и Американска късокосместа, тя е взела и от двете породи по нещо. Сноушу е късокосместа котка, с еднослойна козина, която е много мека на допир. Интересното е, че котетата Сноушу се раждат напълно бели. С течение на времето опашката, главата, краката и ушите потъмняват. Тялото е светлокремав цвят, а тъмните окраски може да са шоколадови, люляк или сини. Цветът на очите варира в различни нюанси на синьото. Тялото им е средно по размер, мускулесто и пъргаво. Ушите са средно големи с триъгълна форма. И разбира се най-отличителния белег на тези приятели – белите лапички, от които идва името им.

Характер

Сноушу могат да бъдат доста непостоянни и непредвидими. Трудно е да се опише характерът им, тъй като се проявява по различни начини. Някои дори казват, че те самите не се възприемат за котки, а за хора, тъй като живеят с тях и се учат. Те са общителни, но могат да бъдат срамежливи с непознати.

Сноушу са интелигентни котки, които обичат да се забавляват и могат да бъдат обучени да ходят на каишка. Тъй като във вените им тече сиамска кръв, те са склонни да бъдат приказливи, въпреки че не са чак толкова натрапчиви. Те проявяват интерес към водата, особено когато тя тече могат да я гледат захласнати или да си играят. Склонни са да крадат вещи, така че ако не можете да си откриете химикалката – знаете кой е виновникът!

Dogsandcats.bg

Здраве

Считат се за здрава порода. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

Грижа

Козината на Сноушу е къса, което я прави лесна за поддръжка. Препоръчително е да се сресват веднъж седмично с подходяща четка, за да се премахнат мъртвите косми.

Хранене

Породата не е капризна на хранене. Нуждаят се от висококачествена диета, богата на протеини и хранителни вещества. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода. Предвид, че котките Сноушу обичат вода, може би фонтанът ще е много добра инвестиция, защото ще му се радва с пълна сила.

Деца и домашни любимци

Сноушу са любвеобилни и обичат времето прекарано с децата, които се отнасят към тях с нежност и внимание. Обикновено се разбират с други домашни любимци, включително приятелски настроени кучета. Въпреки това, е възможно да се окаже, че точно вашата котка предпочита да бъде център на вашия свят и иска да бъде единствена в дома. При тази порода котки, характерът е строго индивидуален, така че се опознайте добре, преди да вземете решение за друг домашен любимец.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още