Бирманска котка

Бирманска котка Снимка: Istock

Други имена

Birman, Бирман, Свещената котка на Бирма

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 35-45 см.

Тегло

4 - 6 кг.

Живот

13 - 15 г.

Произход

Мианмар (Бирма)

История

Бирманските котки са древна порода, за която се смята, че произхожда от Бирма, днешен Мианмар. Историята разказва, че са били спътници в храмовете на свещениците в Бирма. Те са вярвали в прераждането и магическата способност на животните да „носят“ душите на починалите свещеници. Именно заради това Бирманците са се наричали Свещената котка на Бирма.

Как породата пристига в Европа не е много ясно. Предполага се, че се появява за първи път във Франция през 20-те години на миналия век. Съществува историята за двойка бирмански котки, които пътуват към Франция, като мъжката умира при пътуването, а женската пристига успешно в Европа, като през това време е бременна и ражда. Само едно от бебетата оцелява.

През Втората световна война породата почти изчезва и са необходими много години да се възстанови, като за целта са използвани персийски, сиамски, турски ангорски и други породи. С течение на времето породата се „преражда“, разпространява се в Европа и САЩ, където около 60-те години се признава за официална и също така много популярна поради сладкия, пухкав външен вид на тези приятели.

Поради близкото звучене бирманската котка често се бърка с балинезийската порода, която е съвсем различна котка.

Dogsandcats.bg

Външен вид

Породата Бирман са средно големи дългокосмести котки. Женските са значително по-малки от мъжките. Тези котки са здрави, мускулести и добре балансирани. Муцунката, ушите, опашката и средата на крачетата са в тъмен цвят, а останалата част от тялото е в светла, винаги с отличителни бели лапички (бели „ръкавици“). Козината им е буйна, много мекичка и леко къдрава на корема. Оцветяването е в различни нюанси. Очите са средни до големи по размер, закръглени, със сладко изражение и винаги поразително сини.

Характер

Бирманците имат толкова сладък и мил характер колкото и изглеждат на външен вид!

Това е перфектната семейна котка, която обича да е сред хората и се привързва много бързо. Тя обича да съжителства с други котки и няма проблем със запознаването с нови хора. Изключително общителна е и „разговаря“ със стопанина си. Бирманската котка лесно се превръща в най-добрия приятел на човека. Тези котки са едни от най-лесните за отглеждане и не създават неприятности. През нощта рядко ще ви събудят както е типично за мяукащите представители, а по-скоро ще са някъде в края на леглото ви на кравайче. Въпреки че са спокойни, това не означава, че не обичат да играят. Те са социални искат да бъдат сред стопаните си! Те са любопитни и лесно се обучават.

Здраве

Представителите на породата обикновено са здрави и могат да живеят до 15 и повече години. Както почти всички породи биха могли да страдат от заболяване на сърцето и образуване на кисти в бъбреците.

Важно е, обаче, да ги храните правилно и да планирате редовни посещения при ветеринарния лекар, за да поддържате здравето им. Като стана дума за това – тъй като са умерено послушни, посещенията при ветеринар с тези пухкави котки не са толкова предизвикателни.

Грижа

Въпреки дължината на козината, Бирман нямат подкосмие, което да предизвиква заплитане и са лесни за поддръжка. Сресването с гребен два пъти седмично ще ги поддържа в отлично състояние. Бирманците сменят зимната си козина през пролетта, така че може да се наложи да ги решете по-често, за да премахнете мъртвите косми. Както при някои дългокосмести – препоръчително е козината им да се подкъсява около гениталиите за по-добра хигиена, но ако котката ви се почиства достатъчно добре – не е задължително да я подстригвате там. Подкъсявайте редовно ноктите им, почиствайте ушите и мийте зъбите им с одобрена от ветеринар паста за зъби за домашни любимци. Осигурете им хубав висок стълб за драскане, който да помогне на естествения им инстинкт.

Хранене

Котките Бирман нямат специфични хранителни нужди, освен добри, качествени, сухи гранули и мокра храна. Лакомствата могат да се дават умерено. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Тези мили същества са любвеобвилни и приятелски настроени. Котките от породата Бирман са идеални спътници за семейства с малки деца или други домашни любимци – например приятелски настроени кучета. Тяхната търпеливост ги прави прекрасна компания за неспокойни деца, които още не знаят как да се държат с домашните си любимци. Те не са толкова енергични, но отзивчивостта им към хората ги прави много социални и обичат да бъдат сред децата.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още