7 изненадващи факта за котките от породата „Сноушу“

Сноушу Снимка: iStock

И звестни със своите пронизващи сини очи, отличителни белези и симпатични личности, котките от породата „Сноушу“ са отлични домашни любимци. Тъй като са рядко срещани и към момента могат да се видят в САЩ, със сигурност ще се радвате да научите повече за тази любопитна и красива порода котки.

1. Тези котенца се раждат бели

Противно на това как изглеждат като възрастни, тези мъркащи животни се раждат напълно бели. В рамките на няколко години те започват да развиват своите характерни маркировки и потъмняване на козината.

2. Техният произход е многостранен

СноушуСнимка: iStock

Котките Сноушу получават своите отличителни черти от уникалната си комбинация от гени. Първоначално те са били развъждани чрез кръстосване на Американски късокосмести котки със Сиамски котки.

Dogsandcats.bg

3. Очите им са винаги сини

Сините очи са една от отличителните черти на Сноушу. Очите им могат да бъдат в гама от бледо небесно синьо до дълбоко и лазурно.

4. Името им идва поради цвета на лапите им

През 60-те години на миналия век развъдчик на име Дороти Хиндс-Даугърти открива три котенца в сиамско котило които имат бели крака и бели лапи, като „обувки“ - белези, които се отклоняват от сиамската норма. Въз основа на техните снежнобели „обувки“, те се кръщават „Сноушу“, от английски език „snowshoe“, което означава „снегоходки“.

5. Сноушу не са официално признати до 80-те и 90-те години

Поради строгите стандарти за породата и факта, че техните белези се дължат на рецесивни гени, популацията на Сноушу първоначално остава ниска. Впоследствие водещи организации за котки се колебаят дали да признаят породата. Въпреки това, в края на 70-те и началото на 80-те години повече развъдници са впрегнали сили, за да развият породата и тя става официално призната през 90-те години.

6. Тези котки обичат водата

СноушуСнимка: iStock

За разлика от повечето други котки, тези гальовни приятели обичат водата! Всъщност те дори обичат да плуват - стига това да е тяхна идея, разбира се.

7. Те се привързват към любимия си човек

Докато Сноушу са склонни да обичат хората като цяло, те обикновено образуват основна връзка с един човек в частност. След като тази връзка се формира, те винаги са до своя любим човек.

Макар и рядка породата е любопитна и можем само да се надяваме да се появи скоро време и в България.

Виж още