Поведението на пика при котките

котка яде предмети Снимка: iStock

П ика (Pica) е терминът, използван за поведението на котките когато се хранят с нехранителни материали. Най-често срещаният материал, свързан с пика, обикновено е вълна - одеяла, чорапи, якета, пуловери т.н., но някои котки могат да гризат почти всичко като хартия, найлонови торбички за хранителни стоки, пясък от тоалетната си или връзки за обувки.

Поведението наистина представлява проблем, защото котката ви проявява интерес към консумацията на предмети, а това може да бъде опасно, тъй като частици от тях могат да попаднат в стомаха. Ето какво трябва да знаете за това котешко поведение:

Какво причинява поведението на пика при котките

котка яде предметиСнимка: iStock

Това се счита за обсесивно-компулсивен тип поведение. Има много възможни причини за появята му сред които:

Dogsandcats.bg
 • Недостатъци в диетата - някои ветеринарни лекари и експерти по поведението смятат, че лошо преценените количества мазнини или фибри в диетата могат да накарат котката да жадува за тези хранителни вещества от неядливи източници.
 • Стрес - мъркащите животни, които живеят в стресираща среда, може да се опитат да се самоуспокоят, чрез поведение на пика. Промени в околната среда, като преместване в нов дом или поява/отсъствие на член на семейството, могат да предизвикат сериозно безпокойство в чувствителната котка, а това да доведе до пика.
 • Скука или липса на внимание - отегчена котка, която не получава адекватна умствена и физическа стимулация, може да започне да хрупа нехранителни продукти само за да прави нещо.
 • Основни медицински проблеми - някои заболявания като диабет, зъбни заболявания или хипертиреоидизъм или мозъчни нарушения могат да бъдат свързани с поведението на пика.
 • Генетика - пика изглежда е по-често срещана при ориенталските породи като Сиамската.

Как да намалим поведението на пика при котките

 • Преглед при ветеринар

Ако забележите, че котката ви упорито иска да се храни с предмети и дъвче всеки ваш чорап хвърлен на пода - първата стъпка е да заведете котката си на ветеринар. Ако е налице медицински проблем - той ще бъде диагностициран и след това можете да работите по лечението на мъркащия приятел.

 • Промяна в диетата

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча допълване на диетата на вашата котка с повишено количество фибри или друг елемент, който би се отразил положително на гальовния домашен любимец.

 • Премахнете изкушаващите предмети

Ако мъркащият ви спътник си похапва чорапи или предмети, които не трябва да са достъпни, уверете се, че изкушението е премахнато, като държите дрехите в прибрани и недостъпни за гальовния спътник. Ако котката ви дъвче растения, отстранете ги от вътрешната среда или ги закачете високо на места, които мяукащия домашен любимец не достига. Направете всичко възможно, за да държите потенциално „вкусните“ предмети далеч от обсега на вашата котка. Също така -  не наказвайте котката си, защото дъвче предмети, тъй като това ще я обърка и ще предизвика дори по-голям стрес.

котка яде предметиСнимка: iStock

 • Осигурете умствена и физическа стимулация

Отегчената котка ще търси нещо за правене и това нещо може да включва дъвчене на неядлив предмет. Увеличете обогатяването на околната среда, като предоставите пъзели, играчки, стълбове за драскане, котешки дървета и други форми за забавление. Поставете котешко дърво близо до прозорец, за да може котката ви да наблюдава птици и всичко, което се случва навън. Ако смятате, че гальовният домашен любимец ще се радва на разходка на открито, помислете за обучение по ходене с каишка или обезопасяване на балкона, за да може мъркащият приятел да се наслаждава на чистия въздух.

 • Играйте с котката си

Ангажирайте мъркащия домашен любимец в игра като използвате въдица, топчета или нещо друго, което мъркащият ви спътник харесва. Бъдете последователни по отношение на графика за игра и се опитайте да провеждате поне една 15-минутна сесия на ден. Котките харесват комфорта на познатата рутина.

 • Осигурете безопасни алтернативи за дъвчене

В допълнение към играчките, опитайте да дадате на мяукащия спътник по-добри и безопасни възможности за дъвчене. Безопасни зеленчуци, играчки или лакомства са все добри варианти за вашата котка, за да я държите далеч от вълнените материи.

 • Намалете стреса

Използвайте вашите детективски умения, за да определите какво причинява стрес на вашия гальовен домашен любимец. Има ли друга котка-компаньон, която създава напрежение? Има ли стрес в семейството? Правили ли сте промени в околната среда на вашата котка? Причините за стрес могат да бъдат големи и очевидни, но и малки и лесни за пренебрегване от хората.

Работете върху създаването на по-сигурна и комфортна среда за вашия гальовен домашен любимец. Уверете се, че тя има уютни малки скривалища за дрямка, повдигнати зони, за да може да гледа околната среда, както и сигурно място за хранене и ходене до тоалетна.

Виж още