Пробиотици за котки: какво представляват и кога са необходими

Котка хапче Снимка: IStock

Т очно както при хората, поддържането нахраносмилателния тракт в баланс с набор от добри бактерии е чудесен начин да гарантирате, че вашата котка е здрава. Един възможен начин да направите това е като допълните диетата на вашата котка с пробиотициполезни бактерии, които помагат за регулиране на храносмилането и цялостното здраве. Смята се, че тези живи микроорганизми помагат при лечението или предотвратяването на различни заболявания, особено тези, свързани със стомашно-чревната система.

Какво представляват пробиотиците и как да разберем дали нашият мъркащ приятел има нужда от тях, ще разберем в тази статия!

Ползи от пробиотиците за котки

Пробиотиците помагат за поддържане на нормално чревно здраве, не само за да имат котките по-малко клинични признаци на храносмилателни разстройства като намален апетит, повръщане, диария или промени в изпражненията, но и по отношение на подсилването на имунната система. 

Имунитетът на котките е тясно свързан със здравето на храносмилателния тракт и когато той не е в достатъчно добро състояние, имунитетът на мяукащият приятел може да пострада. Нарушенията, които могат да причинят такова разстройство на храносмилателната система, включват заболявания като възпаление на червата, инфекции или котка, която поглъща нещо, което не трябва.

Dogsandcats.bg

Котка хапчеСнимка: IStock

Пробиотиците биха могли да помогнат значително и при спиране на диарията, защото могат да наситят отново червата с полезни бактерии, след като домашен любимец е бил на курс на антибиотици, които могат да разстроят стомаха на гальовния приятел.

Видове котешки пробиотици

Пробиотиците за мъркащи приятели се предлагат в различни форми - прахове, хапчета и дори в лакомства. Необходимо е обаче да се консултирате с вашия ветеринарен лекар кой вид пробиотик би бил оптимален за мяукащия домашен любимец.

Докато някои ветеринарни лекари предписват пробиотици, след като домашен любимец има съществуващ проблем, като диария, някои мяукащи животни могат да ги приемат ежедневно като добавки спрямо здравната рутина на котката.

В случай че гальовният домашен любимец е бил болен и е трябвало да приема антибиотици, има голяма вероятност неговата здравна чревна флора да е нарушена. Затова ветеринарният лекар би могъл да препоръча пробиотик за мяукащия приятел, който да помогне за регулиране на загубения чревен баланс.

Рискове и съображения за котката при прием на пробиотици

Страничните ефекти на пробиотиците са редки при котки. Въпреки това трябва стриктно да следвате инструкциите на вашия ветеринарен лекар или тези на опаковката на продукта. Както с всяка полезна добавка - тя спира да въздейства положително, ако се прекали с нея. 

В обобщение - пробиотиците могат да изиграят важна роля за регулирането на нарушен чревен баланс на вашия мъркащ домашен любимец, но те трябва да се използват след препоръка от ветеринарен лекар. Така със сигурност проблемите със стомаха, които изпитва вашия мъркащ приятел ще се разрешат възможно най скоро.

Виж още