Рибеното масло е полезно и за котките

рибено масло Снимка: Pixabay

Р ибеното масло се използва широко както при нас хората, така и при котки, кучета и други животни. Това е добавка, която се получава от някои риби, например сьомга. То е богато на Омега-3 мастни киселини, които се използват при борба с редица здравословни проблеми като кожни алергии, дерматит, артрит, бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, диабет и рак.

По принцип мъркащият ви приятел може да приема различни видове хранителни добавки и вещества, които могат да обогатят диетата му като витамини, минерали, аминокиселини или билки, но

винаги следва да се консултирате с ветеринарния лекар, преди да предприемете това действие.

Dogsandcats.bg

Как да давам рибено масло на котката ми

В зависимост колко лесно мъркащият ви приятел приема допълнителни витамини и минерали, можете да му давате рибено масло под различни форми - като течност или капсула. Приема се със или без храна, но все пак, винаги е препоръчително да се консумира при хранене, защото така ще избегнете разстройство при празен стомах.

Рибеното масло би могло да се смеси и с мократа храна, което би направило нещата по-лесни както за вас, така и за гальовния мъркащ приятел.

рибено масло и коткаСнимка: iStock

Има ли потенциални опасности, ако котката ми приема рибено масло

Като цяло рибеното масло е безопасно. Странични ефекти биха могли да се появят при предозиране и грешно измерване на количествата, като те могат да включват диария, повръщане, сънливост, сърбеж или проблеми с кожата. Обикновено прекратяването на добавката би трябвало да изчисти тези неприятни състояния. Все пак, най-добре да не стигате до там, а внимателно и стриктно измервайте дозата рибено масло, както е препоръчал вашият ветеринарен лекар!

Имайте предвид, че някои мъркащи приятели могат да бъдат чувствителни към него, така че трябва да бъдете внимателни. Обикновено, с повишено внимание трябва да се използва при домашни любимци с диабет, диария или възпаление на панкреаса. Други групи мъркащи приятели, с които трябва много да се внимава са бременни или кърмещи кралици.

В заключение, рибеното масло със сигурност е полезна добавка към диетата на гальовния ви домашен любимец, но е важно да се консултирате с ветеринарния си лекар предварително. Все пак, всички видове витамини, билки или минерали си взаимодействат помежду си и възможно да имат негативен ефект върху котката ви.

Колкото и да обичаме домашните си любимци не е добре да прекаляваме с грижите за тях и да включваме добавки когато нямат нужда от тях. Най-добрата услуга, която можем да направим на мъркащия приятел е да сме умерени, за да може да отглеждаме истински щастливо и здраво животинче у дома!

Вижте още:

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

Виж още