Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

котешка диария и хранене Снимка: iStock

Н е е приятно да откриете в тоалетната, че стомахът на гальовния ви съквартирант се е разстроил. Още по-лошо, ако котката ви не е успяла да стигне до там. Разбира се, ветеринарният ви лекар може най-добре да ви посъветва какво да предприемете.

Все пак, съществуват няколко неща, които можете да опитате междувременно. Да видим кои са те! 

Кога котешката диария се нуждае от ветеринарно внимание

Ако коремът на мъркащия ви приятел се е разстроил от нещо малко, може и да не се налага обезателно да стигате до ветеринар. Ако котката ви е в добро състояние, не повръща, не се чувства зле, пие вода и се храни, а диарията е лека, може би се е случило нещо моментно.

Все пак, ако забележите някои от следните състояния, незабавно потърсете лекаря си:

Dogsandcats.bg
  • Диарията е обилна, водна и много честа.
  • Котката ви повръща, виждате я летаргична, депресирана е, изпитва болка или има други тревожни симптоми.
  • Мъркащият ви приятел е бебе, възрастен или страда от здравословен проблем. Това е важно, тъй като дехидратацията от диарията може да направи домашния ви любимец още по-уязвим.
  • В изпражненията откривате кръв или пък на цвят са много тъмни, дори катранени.

Възможности за лечение на котешка диария

Ако горните симптоми не отговарят на случая ви и виждате, че можете да лекувате мяукащия си приятел вкъщи, можете да опитате следните неща:

  • Сменете храната

Възможно е нещо от храната, която давате на мъркащия си приятел да е раздразнило неговия корем. Най-лесно е да смените храната с по-проста. Временно премахнете лакомствата или човешката храна, ако давате на котката си. Оставете само пълноценна котешка храна в менюто на домашния ви любимец.

Ако наскоро сте направили промяна в храненето на мъркащия си приятел, най-добре се върнете към старата диета. Вижте дали състоянието не се облекчава, когато се върнете в предишния режим.

котешка диария и храненеСнимка: iStock

Ако не сте променяли нищо в храната, но сте отворили нова консерва или пакет суха храна, проверете срокът на годност и партидата. Можете да купите същата храна, но друга партида, за да изключите възможността от някакви бактерии или замърсяване.

Възможно е котката ви изведнъж да е развила някаква непоносимост към определена съставка. Случва се понякога при домашните любимци, макар и да се хранят години с една и съща храна. Можете да опитате да облекчите мяукащия си приятел с хипоалергенни храни, които се предлагат в зоомагазините или да се посъветвате с ветеринарния си лекар кой вид храна би бил най-подходящ.

  • По-ниски нива на фибри

Бихте могли да опитате с диета, която съдържа по-ниско ниво на фибри, тъй като тя се смила по-лесно. Ако мъркащият ви приятел няма често диария, но когато стигне до това състояние и произвежда много изпражнения - пробвайте храни с ниско съдържание на фибри. Потърсете такива, в които е упоменато, че са за чувствителен стомах.

  • Насърчавайте приема на вода

Също както при хората, много е важно в тези моменти котките да пият повече вода, за да предотвратят дехидратацията. Погрижете се купичките за вода да са с чиста, прясна вода. Ако имате възможност да сменяте водата по-често - правете го. Друг прекрасен източник на вода е мократа храна, така че можете да увеличите нейния прием.

  • Пробиотици

Може би здравите бактерии в чревния тракт да са се нарушили и от там мъркащият приятел да има проблеми с храносмилането и изхождането. Пробиотичните добавки биха могли да нормализират чревната бактериална флора на гальовният съквартирант. Можете да се посъветвате с ветеринарния си лекар кой вид би бил най-подходящ.

Въпреки всичко, ако забележите, че състоянието на котката ви се влошава - няма как да избегнете посещението при ветеринар. В случай че имате късмет и нещо дребно е разстроило за малко корема на вашия мъркащ приятел, с подходящата храна, вода и наблюдение, много бързо ще премине още преди да сте се усетили.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още