Самотна ли е котката ми, когато отивам на работа?

котка у дома Снимка: iStock

М ного хора смятат, че котките не са социални животни, но това не е съвсем вярно. Котките са много любвеобилни същества. Те се социализират по начини, различни от нашите. Докато ние показваме привързаност към котките си, като ги галим или се гушкаме с тях, те са склонни да се социализират, като седят близо до нас или ни правят компания във всяка една стая, в която се намираме.

Вероятно голям брой собственици на котки си задава въпроса дали гальовният домашен любимец се чувства самотен, когато го оставяме цял ден сам, за да отидем на работа?

При самотните котки могат да настъпят промени в поведението. Ако искате да разберете дали котката ви е самотна, има някои признаци, за които да следите. Важно е обаче да се отбележи, че някои от тези признаци могат да показват и медицинско състояние. Ако котката ви проявява някои необичайни симптоми - заведете я на ветеринарен лекар, за да изключите здравословен проблем, преди да приемете, че той се дължи на самота.

1. Прекомерен сън

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките спят много, така че честата дрямка по принцип не е явен проблем. Въпреки това може да има случаи, когато повишеното спане е резултат от депресия, дължаща се на самота. Ако сте забелязали, че режимът на сън на котката ви значително се е променил, това може да означава, че тя спи, за да се справи със самотата.

2. Разрушително поведение

Никой не обича да вижда как котката му унищожава вещите му. Ако гальовният домашен любичец има навика да унищожава вещите ви, докато сте на работа, това може да се дължи на стреса от отсъствието ви.

3. Агресия

Ако при котката ви се наблюдава промяна в поведението и личността, особено агресия, това е знак, че нещо не е наред. Агресията обаче може да идва от много източници, затова се уверете, че сте изключили възможността за други медицински проблеми или проблеми с околната среда като причинител.

4. Неизползване на тоалетната

Има няколко възможни причини, поради които котката ви може да не използва тоалетната си кутия, и стресът и безпокойството, че е отделена от вас, са сред тях. Ако се приберете от работа и видите бъркотия по пода, това може да означава, че котката ви е самотна без вас.

5. Прекомерна вокализация

Често ли котката ви мяука, вие или плаче? Ако е така, това може да се дължи на желание за внимание, след като сте отсъствали дълго време.

Как да осигурим забавление за котката, докато отсъстваме от дома

котка у домаСнимка: iStock

Забавлението на котката ви няма да я избави от самотата, но може да я разсее от нея, докато се върнете. Може да ви се струва невъзможно да забавлявате котката си, докато отсъствате от дома, но има начини, които могат да ви помогнат да разсеете мяукащия приятел, дори когато не сте наблизо.

1. Интерактивни играчки и пъзели

Интерактивните играчки и пъзели са чудесен начин да упражнявате котката си, като същевременно я поддържате умствено стимулирана. Тези продукти могат да ѝ дадат много забавления, докато ви няма, особено ако са включени лакомства.

2. Оставете хартиени торби или кутии за котката си

Вероятно сте виждали много забавни снимки или видеоклипове в интернет, на които котките пренебрегват своите нови, скъпи играчки в полза на това да си играят с кутията или торбата. Котките намират кутиите и торбичките за забавни, така че защо да не оставите няколко за вашия домашен любимец?

Уверете се обаче, че торбичките са хартиени, а не пластмасови. Пластмасовите може да предизвикат задушаване, ако котката се заклещи в тях, а в допълнение гальовните животни са склонни да ги дъвчат и гълтат парчета от тях, което е опасно за здравето им. По същия начин трябва да премахнете дръжките на хартиените торбички, преди да ги оставите на котката си. Тя може да заклещи главата си в дръжката, което може да представлява опасност от задушаване.

3. Закупете мебели за котки

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки че кутиите и торбичките са евтин и ефективен вариант, те няма да могат да забавляват котката ви вечно. Ако разполагате с бюджет и място, помислете за закупуване на мебели за котки. Това включва котешко дърво, стойки за драскане, етажерки, мостове и други аксесоари. Те не само ще осигурят на котката ви забавление, но и могат да предпазят мебелите ви от драскането на котката!

4. Оставете щорите вдигнати/отворени

Ако имате навика да пускате всички щори, докато отсъствате от дома, може би трябва да преосмислите това. Докато котката ви е сама, за нея може да е трудно да си намери собствено забавление, дори и да сте ѝ оставили куп играчки. Котките обичат да гледат през прозорците, така че не им отнемайте това забавление.

Имате ли нужда от още една котка?

котка у домаСнимка: iStock

Ако нито едно от горните предложения не облекчава самотата на котката ви, може да помислите дали да не ѝ вземете котешки другар. Разбира се, въвеждането на нова котка в къщата трябва да бъде деликатен и бавен процес, тъй като и двете котки трябва да свикнат една с друга. Въпреки това, след като котките ви свикнат една с друга, те могат да станат все по-привързани и биха могли да станат чудесни приятели.

Невъзможно е да бъдете с котката си всяка секунда от деня. Но когато отсъствате от нея за продължителни периоди от време, тя може да се почувства самотна и да се държи агресивно. Осигуряването на повече умствена стимулация, докато ви няма, може значително да помогне на гальовния приятел, за да не се чувства самотен.

Виж още