Самотни ли са котките, ако нямат друг котешки другар

котка у дома Снимка: iStock

К отките не са толкова социални животни като кучетата. Мъркащите приятели обикновено не се социализират в глутници и не живеят в семейни групи. От тук можем да заключим, че няма проблем да имате само една котка. Някои гальовни животни ще са доволни с малко интеракция със стопаните си, за да се чувстват щастливи. Освен това повечето котки нямат нищо против да живеят без другар.

Въпреки това трябва да се уверите, че вашата котка получава достатъчно забавление - особено ако е сама през по-голямата част от деня. Има много начини да осигурите ангажираност на гальовния приятел освен осиновяването на втора котка. Играчките и конструкциите за катерене са добро начало.

Освен това, ако осиновите друга котка, нищо не гарантира, че и двете котки ще се разбират. Често едно ново коте може да донесе повече стрес и безпокойство на по-възрастната ви котка, отколкото ползи. Разбира се, това е стгоро индивидуално за всяко животинче, а също от съществено значение е и как представяте двете животни.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако се притеснявате, че мяукащият ви домашен любимец е самотен не е нужно задължително да има нужда от друг котешки другар, ако не можете да си позволите такъв. Нека да разгледаме по-подробно как се отразява на котките животът без друг пухкав другар.

Самотни ли са котките

Някои мяукащи животни наистина са самотни, особено ако принадлежат към по-социална порода. Ето защо е важно да сте сигурни, че вашата котка ще получи достатъчно внимание, преди да я осиновите. Ако работите дълго и не сте вкъщи, мъркащият приятел може да не получи вниманието, което заслужава.

Котка без необходимото внимание може да стане отегчена или дори разрушителна. Често мяукащите животни търсят забавление, когато са самотни. Понякога това може да означава разкъсване на предмети, мебели или дори маркиране на области с урина.

Как да разберете дали котката ви е самотна?

Има много признаци, по които може да се ориентирате, че гальовният домашен любимец има нужда от компания или повече забавление. Ако котката ви започне да се държи раздразнено веднага щом си тръгнете, може да показва признаци на тревожността от раздяла и това няма да изчезне, ако осиновите втора котка, тъй като първата търси близост със стопанина.

Тези симптомите, по които може да забележите, че гальовният приятел е самотен включват:

  • Прекомерно мяукане
  • Прекомерна грижа за козината
  • Разрушително поведение
  • Маркиране с урина
  • Лошо хранене
  • Постоянни опити за търсене на близост със стопаните

И все пак, първото нещо, което трябва да направите е проверите тези симптоми с ветеринар, за да изключите възможни проблеми със здравето. Ако ги изключите, тогава ви остава да работите върху поведението на котката и да разберете какво я тормози и от какво има нужда.

котка у домаСнимка: iStock

Породи, склонни към безпокойство при раздяла и самота

Някои породи котки са специално развъждани заради тяхната ориентирана към хората природа. Тази ориентирана към хората природа обаче може да се влоши, ако котката често остава сама вкъщи. Например, Сиамците и Бирманците често са склонни да бъдат взаимно зависими. С други думи, те стават твърде привързани и след това се тревожат, когато техният човек си тръгне.

И все пак, повечето гальовни животни могат да бъдат научени, че ще остават известно време сами у дома, особено ако свикнат с това от малки котета. Така домашният любимец ще е обучен, че през деня остава сам, но сутрин и вечер се радва на вашата компания и няма задължително нужда от друг котешки другар.

Котките могат да се справят добре и без другар. Въпреки всичко - ако чувствате, че гальовният приятел може да се чувства по-добре с котешки спътник, а и вие също искате втора котка - защо не? Уверете се, че представяте животните бавно и им давате време да се адаптират.

Виж още