Щастливи и пълноценни ли са домашните котки

котка играе Снимка: iStock

М ного собственици на котки се чудят за щастието и благосъстоянието на своите мъркащи спътници, когато става въпрос да ги държат само у дома. От една страна, съществува идеята, че котката трябва да е свободна да се разхожда навън. От друга страна, някои твърдят, че котките на закрито са също толкова щастливи, колкото тези, които се разхождат навън и може дори да са по-здрави, да не говорим, че са на по-безопасно.

И така, кое е правилното? Краткият отговор на този въпрос е, че с правилната среда котките на закрито могат да бъдат здрави и щастливи. Има обаче много подробности, с които трябва да сте наясно, за да задоволите нуждите на вашето коте.

котка играеСнимка: iStock

Нека разгледаме фактите и митовете за котките, които живеят у дома и тези, които се разхождат навън, както и опасностите от пускането на котката ви навън, за да получите по-добра перспектива.

Dogsandcats.bg

Факти и митове за домашните котки

Много хора вярват, че държането на котка вътре през цялото време ще им омръзне, което ще доведе до поведенчески и здравословни проблеми. Скорошни проучвания обаче показват, че това не е така - всъщност домашните котки могат да бъдат доста щастливи! Те се нуждаят от много стимули от играчки и дейности, както и от взаимодействие с техните собственици. Освен това те са много по-голяма безопасност у дома от потенциални опасности като коли или други животни, които могат да ги наранят навън.

Факти и митове за котките, които излизат навън

От друга страна, котките на открито получават повече упражнения и чист въздух от тези, които се държат вътре през цялото време. Също така е вярно, че котките, които се разхождат навън са по-склонни да бъдат изложени на паразити или болести, които могат да ги разболеят. Въпреки това е важно да запомните, че котките на открито често са изправени пред множество опасности - включително излагане на неблагоприятни метеорологични условия, сблъсъци с опасни непознати, други котки, кучета и коли.

котка играеСнимка: iStock

Могат ли котките да се забавляват достатъчно у дома?

Абсолютно! Мяукащите животни могат да се забавляват много на закрито, ако им се предоставят подходящите възможности за игра – като интерактивни играчки, стълбове за драскане, котешко дърво, хамак за прозорец, който да им позволява да наблюдава външния свят. Освен това редовното време за игра със собствениците им е важна част от поддържането на котките на закрито активни, щастливи и здрави.

Какви видове дейности за обогатяване мога да осигуря за котката си у дома?

Има много начини, по които можете да обогатите живота на вашата котка на у дома. Даваме ви няколко идеи как да го направите:

  • Инвестирайте в защитено външно заграждение – известно като „catio“ на английски език – което включва много стимули и дейности за вашето коте.
  • Поставете здрави мрежи на прозорците, така че вашата котка да може безопасно да наблюдава света.
  •  Създайте пространство за игра на открито с предмети като стълбове за драскане, кутии, тунели и играчки, които вашата котка да изследва и да се наслаждава.
  • Извеждайте котето си на разходки на каишка или раница (стига котката ви да обича това), за да може да се разва на чист въздух, като същевременно остава в безопасност.
  • Позволете на вашата котка да изследва контролирано, затворено външно пространство, като например в ограден двор или вътрешен двор през топлите дни.
  • Осигурете много интерактивни играчки и драскалки в къщата, за да поддържате котето си активно.

И вес пак - щастливи ли са домашните котки?

котка играеСнимка: iStock

Отговорът е да – с правилната среда котките на у дома могат да бъдат също толкова щастливи и здрави, колкото котките на открито. Важно е да се уверите, че вашата котка има много обогатяващи дейности и възможности за социализация, за да я поддържате активна и ангажирана, докато е у дома. Освен това, осигуряването на редовно време за игра с котката е задължително за всеки собственик. Това ще помогне на котката ви да се чувства обичана и обгрижвана от вас!

Дебатът между котките на закрито и на открито е сложен и в крайна сметка от вас като собственици на домашни любимци зависи да вземете най-доброто решение за вашия котешки приятел. Независимо дали решите да държите котката си само у дома или ще ѝ позволите известно време на навън под наблюдение, има начини д осигурите обогатяващи дейности, които ще помогнат да се гарантира, че води щастлив и здравословен живот. С тези съвети – съчетани с много любов и внимание – можете да дадете на вашето коте живота, който заслужава, независимо къде живее!

котка играеСнимка: iStock

Виж още