Слепваща или неслепваща котешка постелка за тоалетна - коя е по-добра?

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

К отешката тоалетна трябва да е удобна и безопасна за използване от котката, да покрива лесно нейните изпражнения и да прикрива добре неприятните аромати. Когато избирате постелка, един от основните въпроси е дали да изберете тоалетна за котки, която се слепва и образува бучки или такава, която не го прави.

От една страна, почистването на бучките е по-лесно и този вид постелки издържа по-дълго време. Въпреки това се счита, че не събира толкова добре урината на котките, колкото постелките, които не се слепват. При това последната също има своите проблеми; тя води до събиране на прекомерно количество урина, когато не се смени навреме.

И двата вида постелки имат своите плюсове и минуси, затова по-долу ще очертаем основните разлики между тези две категории котешки тоалетни, за да можете да изберете подходящата за вашите котешки приятели.

Плюсове на слепващата котешка тоалетна:

Dogsandcats.bg

котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • По-лесно се изгребва
 • Кутията не се нуждае от толкова често изпразване
 • Използва се по-малко тоалетна
 • Една торба обикновено издържа по-дълго

Недостатъци на слепващата котешка тоалетна:

 • Може да са по-скъпи
 • Прашни са
 • Понякога не образуват добре бучки и се чистят трудно

Плюсове на неслепващата котешка тоалетна:

котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Минимално образуване на прах
 • По-евтини за закупуване
 • По-добър контрол на миризмите

Недостатъци на неслепващата котешка тоалетна:

 • Почиства се по-трудно
 • Изисква честа смяна
 • Може да се усещат миризми само след няколко дни

Преглед на слепващите постелки за котешка тоалетна

 • Образуване на бучки

В някои постелки се използват и други материали, а други да са създадени ицзяло от естествени материали за образуване на бучки. Материалът се превръща в твърда буца, докато постелката поема течност, обикновено под формата на котешка урина. Това предотвратява достигането на урината до дъното на самата тоалетна, а бучките могат да задържат миризмата, както и течността, което може да помогне за намаляване на миризмата на котешка урина и котешки изпражнения в дома.

Бучките могат да бъдат отстранени, което отменя необходимостта от толкова честа смяна на целия прясък и почистване на котешката тоалетна. Все пак котешките тоалетни трябва да се изпразват, но това обикновено може да се прави от веднъж седмично до веднъж месечно, в зависимост от нивото на производство на урина и качеството на използваната тоалетна.

 • Лесно използване

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Използването на тоалетна за котки с бучки е сравнително лесно. Тя изисква по-рядко сменяне от неслепващата такава и ви позволява да изчиствате бучките, които са се образували, когато котката ви използва тоалетната. Въпреки това, някои от тези тоалетни за котки имат репутацията, че образуват почти циментови залепени остатъци на дъното на тоалетната и това може да затрудни пълното ѝ почистване. Качествената тоалетна на бучки обаче се почиства по-лесно, тъй като не позволява на урината да се събира на дъното на коритото.

Преглед на неслепваща постелка за котешка тоалетна

Тези тоалетни функционират по следния начин - изсипват се целите или известно количество от тях в котешката тоалетна, мъркащият приятел я използва, а когато се насити на урина - трябва да подмените цялото количество.

Разликата е, че не се образуват бучки от котешката урина, а изчаквате целият пясък да се „изцапа“ и тогава го изхвърляте целия. Съвременните варианти на тези тоалетни имат широка гама от материали и аромати, които да неутрализират неприятните миризми от котешките изпражнения и урина.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Лесно използване

Неслепващата се котешка тоалетна е много лесна за употреба. Просто изпразвате коритото, почиствате го и го заменяте с нов пясък. Въпреки че процесът е лесен, той изисква по-често почистване на тоалетната. Трудно е да се изгребват изпражненията и другите отпадъци.

 • Чистота

Тъй като обикновено не произвежда облаци от прах, неслепващата постелка обикновено не се разнася толкова лесно из къщата и не би трябвало да намирате пода покрит с прашни отпечатъци от лапи. Въпреки това самата тоалетна може да се замърси много. Урината се натрупва по-лесно на дъното на коритото и се налага по-често да сменяте пясъка и да почиствате дъното на тоалетната.

Котешката тоалетна играе жизненоважна роля в ежедневните грижи за вашата котка, както и за чистотата и поддръжката на вашия дом. Не е необходимо толкова често да се сменя изцяло тоалетната на бучки, но тя може да бъде по-скъпа, докато тоалетната без бучки предлага по-добър контрол на миризмите, но по-честа смяна. Може да се наложи да експериментирате, за да определите предпочитания от вас вид котешка тоалетна, но трябва да имате предвид и възрастта на вашата котка и нейните предпочитания също трябва да се вземат предвид при избора на котешка тоалетна.

Виж още