Сърдечен удар при котки

Котка ветеринар Снимка: IStock

В ероятно ще се изненадате, но мяукащите животни (както и кучетата) могат да получат сърдечен удар, но това се случва доста рядко. Подобно на хората, блокиране на притока на кръв към миокарда (мускулната стена на сърцето) се нарича медицински инфаркт или миокарден инфаркт. Това обикновено се дължи на образуването на кръвен съсирек (или тромб) в кръвоносните съдове или сърцето, причинявайки преждевременна смърт на част от миокарда.

Симптоми на инфаркт при котките

Когато това състояние настъпи, при мяукащите приятели могат да се наблюдават следните признаци:

  • Слабост
  • Летаргия
  • Повръщане
  • Затруднено дишане
  • Накуцване
  • Повишена сърдечна честота

Поставяне на диагноза

Котка ветеринарСнимка: IStock

След като забележите гореизброените симптоми, следва веднага да потърсите помощ от ветеринарен лекар. Той ще извърши физически преглед или допълнителни изследвания, за да установи какво се случва с мъркащия приятел.

Dogsandcats.bg

Различни лабораторни тестове - като пълна кръвна картина, биохимичен профил на кръвна култура и анализ на урината - ще бъдат използвани, за да помогнат за идентифициране на основната причина за сърдечния удар.

Изследването на кръвта може да разкрие повишен брой бели кръвни клетки (левкоцити), често наблюдавани по време на инфекции. Ехокардиографията е друг отличен инструмент, използван за оценка на сърдечни аномалии.

Лечение

Курсът на лечение ще зависи от основната причина за сърдечния удар и усложненията, които са настъпили след това. Първоначалното лечение също така включва използване на лекарства за разтваряне на тромба и възстановяване на притока на кръв към сърдечните мускули.

В тежки случаи, особено тези с неправилен сърдечен ритъм, котките ще бъдат хоспитализирани, докато се стабилизират.

Прогнозата до голяма степен зависи от състоянието и продължителността на проблема. В допълнение към редовното наблюдение на сърцето и лабораторните изследвания по време на лечението, вашият ветеринарен лекар ще препоръча ограничаване на активността на котката по време и след лечението.

Хубавата новина в тази ситуация е, че това състояние се наблюдава много рядко при мяукащите домашни любимци. Лошата е, че то може да бъде пагубно. Бързата реакция и лечението при ветеринарен лекар със сигурност ще помогнат да подобрите състоянието на мяукащото си приятелче. 

Виж още